Column Flynth
6 ways to blow your money

Het jaar is voorbij gevlogen en het lijkt erop dat we met Kerst nog wat uit mogen geven!
Het is alweer december en met de Kerst voor de deur is het weer tijd om de balans op te maken. De crisis van de jaren 2010 tot 2014 ligt alweer ver achter ons, ook dit jaar is de omzet weer gestegen. De vragen die nu mijn kantoor bereiken, hebben meestal te maken met het box III vermogen dat op 31 december nog op de rekening dreigt te blijven staan.
Daarom op de valreep nog wat kleine tips om zo veel mogelijk fiscaalvriendelijk te spenderen.
Box III Tips:

•   verlaag je Box III vermogen door alvast alle facturen voor het eind van het jaar te betalen;
•   betaal je hypotheekrente 2018 voor de eerste 6 maanden vast vooruit, profiteer van een extra hoge hypotheekrenteaftrek (volgend jaar dus minder) en beperk je box III vermogen. Bijkomend voordeel: je mag de rente nu nog aftrekken tegen 50 procent in plaats van 49,5 procent, aangezien het maximale aftrekpercentage in 2018 weer met 0,5 procentpunt wordt verlaagd;
•   schenk onder de kerstboom nog even snel de vrijstellingen weg. Met een schenking kun je je vermogen drukken en ook in de toekomst erfbelasting besparen. Vooral schenkingen aan een meerderjarig kind zijn interessant, omdat dit spaargeld niet meer wordt opgeteld bij het vermogen van de ouders. Voor ouders die schenken aan een kind tussen 18 en 40 jaar kan deze vrijstelling eenmalig worden verhoogd; de vrijstelling dit jaar 25.526 euro. Wordt het geld aangewend voor een dure studie, dan geldt (onder voorwaarden) zelfs een eenmalige vrijstelling van 53.176 euro;
•   is uw vermogen hoger dan € 400.000 kijk dan eens of een vermogens BV iets voor u is.
Ondernemingstips:

•   Optimaliseer uw investeringsaftrek als u in 2017 voor meer dan € 2.300 investeert in bedrijfsmiddelen, heeft u recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze aftrek geldt voor investeringen tussen de € 2.300 en € 312.176. Investeert u niet meer dan € 2.300? Dan kan het een overweging zijn om nog voor het eind van het jaar een investering te doen. Dreigt u het maximum van € 312.176 te overschrijden, dan kan het raadzaam zijn een deel van uw investeringen uit te stellen naar 2018.
•   Beloon uw personeel fiscaalvriendelijk door de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling te benutten.
Tot slot: vier de kerstborrel in uw bedrijfspand. Dit is fiscaal aantrekkelijk, omdat de kerstborrel buiten de deur ten laste van de vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling gaat, terwijl de borrel binnenshuis op nihil is gewaardeerd. Zo blijft er meer vrije ruimte over voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen.
FIJNE FEESTDAGEN!

Yvette de Bake AA

vestigingsdirecteur Flynth Almere
Artikel geplaatst op: 14 december 2017 - 06:06

Gerelateerd

Delen