Mark Pol - Inspiratie over de grens

Vorige maand was ik met een delegatie onder leiding van de burgemeester een aantal dagen op werkbezoek in Taiwan. Het belangrijkste van zo’n reis vormen voor mij de bezoeken aan de hoofdkantoren van bedrijven met vestigingen in Almere. Het is belangrijk om als overheid de banden met die bedrijven aan te halen. Investeren in een goede relatie en het tonen van waardering is iets dat de verdere ontwikkeling van die bedrijven in Almere kan bevorderen. De bedrijven die we bezochten hebben aangekondigd dat ze de komende jaren internationaal willen blijven groeien en dat ze dat graag in Almere blijven doen. Erg nuttig, omdat dit soort contacten vaak blijkt te leiden tot nieuwe investeringen, van het bedrijf zelf of van andere Taiwanese bedrijven. Daar heeft onze lokale werkgelegenheid baat bij.
Ik vertel u dit als Almeerse ondernemer om twee redenen. Ten eerste omdat het vooral inspirerend en stimulerend is om met ondernemers over de grens te spreken. Met name de waardering voor onze inspanningen op het gebied van circulaire economie heb ik als een steun in de rug ervaren. Ons land staat in Taiwan bekend als koploper op het gebied van circulaire economie. Taiwanezen zijn erg geïnteresseerd in Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden omdat die veel kennis en technologie hebben opgebouwd in de afgelopen jaren. Die koppositie bij deze vernieuwing van de economie kan echt kansen bieden voor ondernemingen.
Daarnaast is een kijkje over de grens ook altijd goed om van te leren. Een andere cultuur, andere manier van werken. Dat kan heel leerzaam zijn. Wat me in Taiwan enorm opviel, was de gedisciplineerde manier van zaken doen. Echt met volle inzet hebben Taiwanese managers en bestuurders een goed draaiende economie weten op te bouwen. Werkweken van zeven lange dagen zijn daar eerder regel dan uitzondering. Daar zitten ook minpunten aan, maar het is wel goed om te merken dat elders op de wereld de werkdiscipline zo groot is.
Stimulerend en leerzaam dus om over de grens te kijken en het hoeft bij ondernemers meestal niet, maar ik wil het toch nog eens nadrukkelijk aanbevelen om verder te kijken dan de gebruikelijke grenzen.
Het was – kortom – een pittig, maar geslaagd werkbezoek aan een bijzonder land. Dat de bedrijven die op deze missie mee waren goede zaken hebben gedaan, was natuurlijk mooi meegenomen. Ik ben er ook blij om dat we hen die mogelijkheid kunnen bieden. Ook dat is goed voor de Almeerse economie.

Artikel geplaatst op: 30 oktober 2017 - 15:39

Gerelateerd

Delen