Countus - Voordeel DGA-loon

De hoogte van het salaris van jou als DGA is regelmatig onderwerp van bespreking. Volgens de gebruikelijk loonregeling moet je jezelf tenminste een salaris toekennen van € 45.000.


Maar de fiscale regels zeggen ook dat jouw salarishoogte moet worden afgemeten aan wat een vergelijkbaar persoon als “gewone” werknemer in loondienst zou verdienen. En daar mag je dan wel 25% onder zitten. Maar, wel weer tenminste het salaris van jouw meestverdienende medewerker. En dan zijn er nog allerlei andere nuances om toch maar tot het juiste salaris voor jou te komen. Ingewikkeld! En voor de zekerheid maar voorleggen aan de fiscus om goedkeuring te krijgen.
Het is toch wat; gaat de fiscus jou wel even vertellen wat je als beloning uit jouw onderneming moet halen! Wie is er nou eigenlijk de baas in jouw onderneming! Tsja, hoor ik menig DGA dan zeggen, die lui van de belastingdienst weten wel hoe ze met beloningen om moeten gaan; die treffen voor zichzelf even een leuke financiële vertrekregeling! Met ons geld! Daar is mijn goedkeuring niet voor gevraagd!
Pas op met oordelen, want de gebruikelijk loonregeling is een gewone wettelijke regeling waaraan de DGA zich moet houden en die de belastinginspecteur in de uitvoering moet checken. Vervelend, maar het is niet anders……… Of is er ook nog lol aan te beleven?
Er zijn ook DGA’s met een echt fors salaris: 1 ½ ton, 2 ton plus …... Een flink deel van dat salaris is belast tegen het toptarief inkomstenbelasting van 52%. Kan dat niet anders? Stel nou eens dat je gaat uitzoeken wat het salaris van iemand zou zijn die jouw positie in de onderneming overneemt, maar dan niet als DGA, maar gewoon als directeur in loondienst. Dat kan misschien wel € 75.000 verschillen met het salaris dat jij nu hebt. En daar mag je dan nog 25% onder gaan zitten! Dat drukt die 52% belastingheffing aardig. Maar wacht eens even, zeg je dan als DGA, dan moet ik dus op mijn privébestedingen gaan bezuinigen? Nee hoor, zeg ik dan, je vult je huishoudbudget gewoon verder aan met een dividend uit jouw B.V. Op dat dividend drukt een vennootschaps- en inkomstenbelastingclaim van 40% dus maar zo € 7.500 belastingbesparing…….. per jaar! Lang leve de gebruikelijk loonregeling!


Henk-Jan Roersma RB


Senior Belastingadviseur

Artikel geplaatst op: 02 mei 2017 - 06:48

Gerelateerd

Delen