Jan Willem Griep - Met je bottom in de boter

Bottum-up. Kent u die uitdrukking? Dominee Gremdaat zou een smeuïge speech kunnen vullen met die term. Menig directeur, manager en politicus hanteert ‘m. Bottum-up. Wat ze broodje-nuchter bedoelen is dat ideeën en plannen door een groep mensen wordt verzonnen en uitgevoerd. Niks gedoetjes met leiders die iets over de schutting gooien, maar een tafel met toffe doeners die aan de slag gaan.

Almeerse en Flevolandse ondernemers hebben het patent op die manier van werken. Hoe ik dat ver voor 2022 al weet? 9 mei 2016 opperde ik tijdens de eerste bijeenkomst met ondernemers voorzichtig dat een club een idee zou zijn. Mensen knikten in de zaal. Sommigen schreven iets op een papiertje. Anderen kwamen naar me toe om zich voor te stellen.
Met een aantal van die ondernemers zijn mijn collega’s en ik een aantal keren samengekomen. Geen geouwehoer of lange zinnen, maar praktische en energieke ideeën. Concrete feedback. Zinvolle aanvullingen. Niks geen poeha. Wat we zeggen doen we ook. Geen woord te veel.
En zo zag ik binnen korte tijd niet alleen ideeën op papier ontstaan, maar ook een club van ondernemers die elkaar vinden in hun overtuiging dat ze de wereld wat te vertellen hebben. Dat maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen absoluut kan, juist in Almere. Dat ze iets te brengen én te halen hebben in een bovenregionaal netwerk.
Mijn team van collega’s – Klaas, Bert, Annemieke - noteerde. Schreef. Schrapte. Gaf vorm aan de eisen en ideeën van de ondernemers. Dat aanstekelijke comité was tijdens de laatste sessie niet alleen enthousiast over het plan, maar meldde zich ook nog eens massaal aan! Dat gaf vertrouwen voor de bijeenkomst met 250 ondernemers, georganiseerd door de VBA. Een zaal vol applaus, energie, goede feedback en wederom weer een lijst met aanmeldingen!
Wat is het fantastisch om met Almeerse en Flevolandse ondernemers die Floriade Business Club te bouwen. We doen hier niet alleen aan bottom-up, maar vooral aan mouwen-up. Ik hou ervan. Heeft u al gekeken op de website? www.floriadebusinessclub.nl U gaat mij en vooral al die enthousiaste ondernemers tegenkomen. We maken van de Floriade en elkaars business een succes. Bouwt u mee?

 
Jan Willem Griep


Directeur Tuinbouw & Financiën

Artikel geplaatst op: 02 mei 2017 - 06:52

Gerelateerd

Delen