Mark Pol - Circulaire economie

Op 28 februari sloeg ik de eerste paal de grond in voor het Upcycle Centrum op bedrijventerrein de Steiger. Een belangrijke mijlpaal in de Almeerse reis richting een circulaire economie

.
We hebben straks een proeftuin om terplekke te onderzoeken wat er gebeurt als aanbieders van afval (grondstof!),ondernemers en gemeente op één plek samenkomen. Oude of afgedankte goederen krijgen in het Upcycle Centrum een nieuwe economische waarde. Een waarde die zelfs hoger kan liggen dan de oorspronkelijke waarde. Het gebouw zelf is daar tegelijkertijd ook een lichtend voorbeeld van: er worden materialen verwerkt die zijn overgebleven uit de sloop van onder meer het zwembad en de sporthal in Haven. Ook de bomen die worden gerooid op het terrein van de Floriade, worden voor een belangrijk deel gebruikt voor de bouw Het Centrum opent na de zomer haar deuren en is uniek in de wereld. We rekenen op veel belangstelling. Want waar velen praten over voorzieningen als het Upcycle Centrum gebeurt het in Almere.
Ik kijk uit naar wat dit gaat losmaken bij Almeerse ondernemers. En dan met name in het midden- en kleinbedrijf. Hoe zullen zij anticiperen op een economie die gebaseerd is op effectiever, slimmer én winstgevender omgaan met schaarse grondstoffen? Wat ik nu al hoor en zie bij ons bedrijfsleven stemt hoopvol.
Als ik lees over circulaire economie kom ik veelal voorbeelden tegen van multinationals die kansen zien. Zoals Philips, die experimenteert met het aanbieden van licht als service en niet meer met de verkoop van lampen. Of ik lees juist over start-ups van jonge ondernemers die met hun goede idee de circulaire economie bestormen. Wat ik verwacht is dat als het MKB meedoet in een circulaire economie het echt zoden aan de dijk zet.
Om de circulaire economie aan te jagen hebben wij de komende drie jaar €3.000.000 beschikbaar gesteld voor de ondernemers die een goed plan hebben gericht op het maken van producten met behulp van de reststromen van de stad. Reststromen van gemeente Almere komen vrij bij het onderhoud en het beheer van de stad: biomassa, beton, asfalt, straatmeubilair.
Welke kansen ziet u? Kijk op http://upcyclecity.almere.nl/
Mark Pol
Wethouder Economische Ontwikkeling en Financiën

Artikel geplaatst op: 02 maart 2017 - 06:48

Gerelateerd

Delen