Steve Lewis van LivingPlanIT:
‘Bedrijven mogen meedenken met Almere Smart Society’

Steve Lewis, directeur en oprichter van LivingPlanIT, was vorige maand in Almere om geinteresseerde ambtenaren toe te spreken. LivingPlanIT is één van de partners in het project Almere Smart Society.
Steve Lewis sprak de aanwezigen toe. (Foto: Andre Heuzer)

Met het project worden nieuwe wegen gezocht om Almere als stad koploper te laten zijn op het gebied van 'smartoplossingen' die de leefbaarheid van de stad vergroten door data-informatie te koppelen. Lantaarnpalen die bijvoorbeeld via de smartphone informatie geven over het weer en de omgeving: waar is de dichtstbijzijnde huisarts of supermarkt? Zo zijn er ook mogelijkheden te bedenken op het gebied van energie, veiligheid, gezondheid, onderwijs en het bedrijfsleven. Een fors aantal grote bedrijven steunt Almere in de opzet van Almere Smart Society (ASS), maar het is de bedoeling dat ook burgers en bedrijven meedenken.
Steve Lewis kan met zijn bedrijf een belangrijke rol spelen in deze ontwikkeling omdat Living PlanIT de kennis heeft om alle beschikbare data samen te voegen.
Grote Markt

Als pilot is gekozen voor een proefproject op de Grote Markt. In de huidige situatie wordt op het horecaplein alles traditioneel geregeld: het verkeer, de verlichting, bewakingscamera’s. Lewis liet weten dat die systemen met elkaar verbonden kunnen worden en dat die samenvoeging tot interessante nieuwe mogelijkheden leidt. Zo kunnen diezelfde camera's ook registeren hoeveel mensen er op het plein lopen en wat voor weer het is. De fonteinen kunnen erop afgesteld worden en de ijsboer kan zijn ijsjes bij mooi weer in de aanbieding doen. "We moeten vooruit denken met de mogelijkheden die de technologie ons biedt", aldus Lewis. "En goed nadenken voordat we weer een pand bouwen op de manier zoals dat al 30, 40 jaar gaat. We leven nog in de Steentijd, terwijl de techniek al veel verder is. Nu kunnen we bijvoorbeeld ontwerpen van een architect virtueel uitproberen voordat we het in de praktijk brengen. Het platform dat LivingPlanIT heeft ontwikkeld telt wel 1000 layers waarmee omstandigheden gesimuleerd worden:.wind, licht, geluid, schaduw. We kunnen voordat er ook maar één paal de grond in gaat de slimste, efficiëntste, voordeligste bouwwijze manier bepalen. Noem maar op. Die kennis vooraf heeft weer gevolgen voor hoe de omgeving wordt ingericht, de infrastructuur, het gebruik van grondstoffen. Uiteindelijk heeft het ook economische gevolgen. Alles kan efficiënter.”
Lewis stelt dat Almere goed moet nadenken over de te nemen stappen en met Almere Smart Society is het de goede weg ingeslagen. “Bedrijven vormen een belangrijke partner in deze toekomst. De techniek die Lotus gebruikt voor haar Formule 1-racewagen is later van belang geweest voor de ontwikkeling van een traumahelicopter. Vooruit denken, kansen zien. Daar draait het om.”
Artikel geplaatst op: 25 april 2013 - 17:00

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: