Tijden zijn veranderd en de bank dus ook

De manier waarop ondernemers naar banken kijken, is door de woelige economische tijden, ingrijpend veranderd. De beeldvorming is er op de een of andere manier ingeslopen dat kredieten lastig gegeven worden. Directeur Bedrijven Robert Starreveld van de ABN AMRO in Almere herkent zich daar niet in. “Natuurlijk moeten we creatiever zijn. Maar is dat niet de essentie van goed ondernemerschap?”

Starreveld merkt dat Almeerse ondernemers voldoende ideeën hebben. “Het mooie is dat ze ons als sparring partner zien: ze vragen om onze mening. Die mening geven we ook, want we denken graag mee. Positief, maar kritisch. Zonder daarbij overigens op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. De afgelopen maanden hebben wij regelmatig nog kredieten verstrekt. Ik daag Almeerse ondernemers dan ook uit om met voorstellen te komen. Ondernemers met goede plannen en kredietwaardigheid willen wij altijd graag financieren. Het is onze core business. Als wij helemaal geen krediet zouden uitzetten, kunnen we de tent sluiten

Mens achter onderneming

De medewerkers van ABN AMRO in Almere kijken bij kredietverlening niet alleen naar de kille cijfers. “Belangrijker is dat ze bij hun beslissing afgaan op de mens achter de onderneming”, zegt Starreveld. “Daarbij hebben we extra aandacht voor startende ondernemers. We merken dat zij soms aarzelen met kredietaanvragen. Dat is jammer, want vaak is een ondernemingsplan, met enige aanpassing, gewoon goed en kunnen we een lening verstrekken. Er staat een financiële coach voor de starter klaar om hierover een persoonlijk en deskundig advies te geven. Bovendien helpt onze risicoscan om inzicht te krijgen in de risico’s en hoe die beheerst en voorkomen kunnen worden.”

Hogere handelingssnelheid

ABN AMRO begrijpt goed dat ondernemers voor een bank kiezen die een hoge handelingssnelheid garandeert. Starreveld: “Om die reden heeft ABN AMRO de kantoordirecteuren meer beslissingsbevoegdheid gegeven. Zij mogen kredieten tot 1 miljoen euro zelf goedkeuren en uitbetalen. Daarmee kan ons kantoor in Almere ruim 75% van alle kredietaanvragen zelf afhandelen.”

ABN AMRO ontwikkelde bijvoorbeeld een leaseproduct voor objectfinancieringen tot € 250.000,-. “Ondernemers krijgen binnen een werkdag uitsluitsel over de ingediende leaseaanvraag”, legt Starreveld uit. “Tijdens het adviesgesprek kan dit eventueel zelfs ter plekke worden besloten. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen klanten snel beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over de aanschaf van een nieuwe productiefaciliteit.”

Kennis van regio en sector

De aanwezigheid in lokale markten is zowel voor klanten als voor ABN AMRO belangrijk. Om zo dicht mogelijk bij de klant te staan, heeft ABN AMRO in Nederland vijf regionale Treasury Desks. Daarnaast probeert de bank ook met haar kennis van specifieke sectoren de klant verder te helpen. Starreveld: “Wij kennen de sectoren waarin ondernemers actief zijn. Iedere branche kent zijn eigen dynamiek en ontwikkelingen. Door onze sectorkennis weten kunnen we de risico’s beter inschatten en de ondernemer helpen zijn plannen beter en sneller te verwezenlijken. Onze sectorrapporten stellen wij ook gratis ter beschikking aan onze klanten via www.abnamro.nl/sectoren

huisbank.almere@nl.abnamro.com

Randstad 20-25

1314 BB Almere

036-5385880

Artikel geplaatst op: 01 juni 2012 - 13:53

Gerelateerd

Delen