Adjiedj Bakas: 'We gaan leven van lockdown naar lockdown'

Trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelde, als één van de weinigen, al in de zomer van vorig jaar dat 2020 een jaar van ziekte en recessie zou worden. We zochten hem op in zijn kleurige, Oosters ingerichte, villa in Almere Overgooi, waar hij twee jaar geleden neerstreek, na eerder in Amsterdam en Utrecht gewoond te hebben.

Trendwatcher Adjied Bakas. (Foto: Avi Goodall).

 

Het is een roerige tijd met corona, hoe beleeft u deze tijd persoonlijk?

Ik ben een bühnebeest, gewend aan live optredens. Die zijn nu virtueel geworden. Dat gaat best en het scheelt veel reistijd. Maar ik mis wel de live interactie met mijn publiek. Webinars, virtuele lezingen: ja, dat is nu de praktijk van alledag geworden, onlangs nog gestreamd vanuit een Hilversumse tv-studio naar ING-klanten wereldwijd. Een dure grap, maar het werkt wel. Ik was blij om daar deel van uit te maken. Ook vanuit Theater 't Spant in Bussum trad ik onlangs op voor de onderwijsbranche. En vanuit mijn Almeerse werkkamer trad ik op voor groepen ondernemers in Zuidoost Azië. Binnenkort ook weer voor Nigeriaanse bankiers. Daarnaast doe ik intieme open haardsessies, hier thuis. Dat is meer consultancywerk. Onlangs had ik zo'n sessie met Deloitte. En op dit moment met boeren die klem zitten door het klimaatbeleid van de overheid. Hen adviseer ik om hun bedrijven te verplaatsen naar het buitenland, bijvoorbeeld Suriname. Dat is Nederlandstalig, vruchtbaar en de nieuwe regering verwelkomt Nederlandse boeren met open armen.

 

U noemt corona ook wel de nieuwe pest. Wat bedoelt u hiermee?

In de Middeleeuwen richtte de pest veel schade aan, maar uit de lockdowns en ellende kwam uiteindelijk de Renaissance voort. We leven nu in de nieuwe middeleeuwen en krijgen straks hopelijk een nieuwe Renaissance. Want de technologische versnelling gaat hard. De digitalisering versnelt met 5G en straks het 50 keer snellere 6G internet. Er komen elektrische vliegtuigjes die mensen voor een habbekrats van de ene naar de andere kant van het land vliegen. Je hoeft, als je kantoorwerk doet, niet meer fysiek vlakbij je werkgever in de metropoolregio Amsterdam te wonen. Daarom trekt een deel van de stedelingen naar het platteland: rurbanisatie. Tegelijkertijd keren fabrieken terug uit China. In Twente zie je dat al gebeuren: reshoring heet dat.

 

In 2019 voorspelde u dat 2020 een jaar van ziekte en verandering zou worden. Wat verwacht u voor 2021?

Dat wordt volgens de Chinezen het Jaar van de Os. Een jaar dus van hard ploeteren, want dan gaan we de recessie pas echt voelen. Ik schrijf daarover in mijn nieuwe boek 'Donkerblank; visie op de post-corona wereld', dat in oktober verschijnt. Ik ben begonnen met ondernemen in de crisisjaren '80 van de vorige eeuw. Ook een tijd van recessie en massawerkloosheid. Ik vond toen, na enig zoeken, de juiste niche in de markt en met vallen en opstaan lukte het wel. Mijn levenslessen heb ik opgeschreven in mijn autobiografie Vermetel: Leven met Lef. Dit boek is geliefd onder ondernemers, omdat ze daaruit kunnen leren hoe je een A-merk opbouwt in crisistijd, en hoe je tegenslagen overwint.

 

Wat is uw verwachting specifiek voor de Almeerse economie?

Mijn klanten zitten national en international, dus ik richt me niet specifiek op de Almeerse economie. Wel weet ik dat de Floriade een grote mislukking wordt, zo rampzalig, dat hierna geen enkele gemeente meer zal opteren voor een volgende Floriade. Het event is totaal verouderd. Ik heb de gemeentelijke verkenner, Harry van Dorenmalen, die ik nog ken uit zijn tijd als CEO van IBM, geadviseerd om er een virtueel event van te maken, gericht op voedselvoorziening in de post-corona wereld. Maar de gemeente was eigenwijs en gaat door met geldverspilling. De gemeente denkt ook nog steeds dat de stad groeit naar 350.000 inwoners en rekent zich rijk met verwachte grond- en bouwlegesopbrengsten. Maar waarom zouden investeerders nog gaan bouwen in Almere, als dat stukken goedkoper kan in Overijssel, Friesland of Gelderland? Zeker als elektrisch vliegen straks normaal is? Daardoor stort ook de automarkt in en Almere leeft van autoleasemaatschappijen. Ik vrees dat de boven ons gestelden geen flauw idee hebben van wat er allemaal staat te gebeuren.

 

U zegt dat globalisering verandert in slowbalisering. En dat we gaan leven van lockdown naar lockdown, hoe bedoelt u dat?

De tijd van ongebreidelde globalisering is voorbij. We krijgen niet alleen vaccinatie-nationalisme, maar ook economisch nationalisme. Lange supply chains worden korter en regionaler. Globalisering eindigt niet, maar vertraagt. Ook als er een vaccin en medicijn komt, blijft het virus muteren en we worden nog door ziljoenen andere virussen bedreigd. Je zult dus tijdelijke, lokale lockdowns krijgen.

 

Hoe ziet u de toekomst van het traditoinele kantoorwerk?

De meeste kantoorwerkers worden thuiswerkers. Men komt hooguit nog 1 á 2 keer per week op kantoor. Mijn man stuurt zijn tienkoppige team in Londen virtueel aan. Gaat prima. Vroeger forenste hij wekelijks tussen Almere en Londen. Straks hoeft hij nog maar 3 á 4 dagen per maand op zijn Londense kantoor te zijn.

 

Vertel nog iets over uw nieuwe boek met de titel 'Donkerblank'?

In de post-corona wereld komen fabrieken terug (=reshoring), krijgen we binnenlandse migratie van stad naar platteland (=rurbanisatie), wordt thuiswerken voor kantoorwerkers het nieuwe normaal, krijgen we de Italianisering van de staatsfinanciën (fors meer overheidsuitgaven zonder belastingverhoging), de Z-bellie (= de opstand van generatie Z, geboren na 1995), blijft de uit Amerika overgewaaide identiteitspolitiek oproepen tot een rassenoorlog, rukt China op en krimpt de economie. Veel horecabedrijven, clubs en discotheken sluiten: aan de pret-economie komt een einde, terwijl de digitale werkplek normaal wordt, met de uitrol van 5G en straks het 50 keer snellere 6G internet. Tijdens deze grootse transformatie moeten we geen energie verspillen aan elkaar verbitterd verketteren over onze huidskleur. We zijn allemaal blank of donkerblank. De multiculturele samenleving biedt het grote voordeel dat we op sekstoerisme kunnen in eigen land. Door integratie tussen de lakens zijn onze nazaten straks beige. Welkom in de toekomst!


Lezeractie: Adjiedj Bakas geeft in samenwerking met Almere Zaken twee exemplaren van zijn biografie cadeau. Wilt u hierop kans maken? Mail dan naar info@almerezaken.nl o.v.v. Boek Bakas.

 

Artikel geplaatst op: 11 september 2020 - 14:31

Gerelateerd

Delen