Waarom juist buurtwinkels de toekomst in handen hebben 

Waar de grote winkelcentra het steeds moeilijker hebben om fysieke klanten naar hun winkel te krijgen, floreren juist de kleinere buurtcentra als nooit tevoren. Hoe komt het dat juist de kleine winkelcentra het zo goed doen en zet deze trend zich de komende jaren voort in winkelend Nederland en Almere?

Ook in Almere is er een opmars van buurtwinkels. (Foto: Rinus Lettinck).

 

Het is ten tijde van het gesprek druk in de winkelstraat in Haven. Het mooie weer lokt de mensen het huis uit, maar in plaats van naar het centrum te gaan winkelen steeds meer Almeerders bij hun buurtwinkels. In deze kleine winkelcentra is immers alles te vinden: een bakker, een slager, een groentezaak, een bloemenwinkel, drogisterijen en zelfs een aantal grote ketens als Hema, Blokker en Action vestigt zich steeds vaker in de wijken van de stad in plaats van in het centrum. Deze tendens onderstreept ook Eric Herni, eigenaar van boekenwinkel de Readshop in Haven. "In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik tijdens de coronacrisis, en zelfs al daarvoor, het drukker heb dan ooit. We zien dat er meer klanten in onze winkel komen en dat deze klanten ook per persoon meer uitgeven. Dit is een tendens die niet alleen in onze winkel plaatsvindt, maar die ik ook hoor, en natuurlijk zelf zie, van winkels hier in de buurt."

 

Vaste klanten
Herni nam in oktober 2013 de Boekenwinkel over, die toen al een tijdje leeg stond. Hij vertelt over de moeilijke start. "Toen ik de winkel overnam, was de zaak een half jaar dicht geweest. Zoiets is funest voor een winkel, want de vaste klanten worden daarmee gedwongen een andere boekwinkel te vinden. En toen wij daarna weer opengingen, was het een behoorlijke taak om die oude vaste klanten weer terug te krijgen. Dat kost tijd. Daarbij kwam dat we een flinke lening bij de Rabobank moesten afsluiten om de boel te verbouwen. Deze twee dingen samen zorgden voor een flinke uitdaging om de winkel rendabel te krijgen." Maar de lange adem van Herni had succes. Inmiddels is de lening bij de bank afbetaald en heeft de winkel weer een flinke schare met vaste bezoekers. En daar profiteert het hele buurtcentrum van.

 

Waardering
"We zien dat juist in tijde van crisis mensen hun eigen buurt extra gaan waarderen", vertelt Herni. "Dit was de laatste jaren al meer het geval, maar de coronacrisis heeft dit versterkt. Mensen willen niet altijd meer het grote centrum in, waar er zoveel keus is."

Een bijkomende motivatie is dat winkelend publiek in tijde van corona steeds vaker koos om de lokale ondernemers te steunen. Acties zoals bijvoorbeeld "Samen sterk, koop lokaal" en speciale thuisbezorgmogelijkheden van horecaondernemingen zorgden ervoor dat consumenten vaker kozen om de ondernemers te steunen waar ze al een band mee hebben. Winkelend publiek gaf bovendien aan ook het sociale aspect mee te nemen.

 

Sociaal
Juist door het gedwongen thuis zitten, zorgde een bezoekje aan de winkels in de buurt voor contact met mensen uit de buurt. Waar in het centrum iedereen redelijk anoniem winkelt, is juist winkelen in de buurt een sociale activiteit waar iedereen altijd wel een bekende tegenkomt om even bij te praten.
Wat hierbij ook hielp, was dat veel buurtcentra tijdens de coronamaatregelingen wel grotendeels openbleven, daar waar in het grote stadscentrum vele winkels en met name de grote ketens hun deuren sloten. Hoe leger de straten in het centrum werden, hoe voller de straten in de kleinere buurtcentrums werden.

 

Toekomst
Herni verwacht dat de tendens die zich nu laat zien, de komende jaren alleen maar zal versterken. "De bindingen met buurtbewoners is gegroeid, dat is gebeurd in tijde van crisis, maar die band zal blijven. Klanten zijn trouw. Als de slager ze bevalt, blijven ze daar hun vlees kopen. Als ze weten dat de kaaswinkel de beste kaas heeft en de eigenaar ze persoonlijk kent, dan zullen ze daar hun kaas en noten blijven kopen. Ik denk dat de mensen hun buurt meer zijn gaan waarderen en dat dit alleen nog maar zal groeien de komende jaren.

Artikel geplaatst op: 11 september 2020 - 13:19

Gerelateerd

Delen