Wethouder Veeningen: "Trots dat ondernemers elkaar weten te vinden"

In een collegeperiode hopen de beleidsmakers dat het effect van hun maatregelen in de laatste twee jaar zichtbaar worden. Ook wethouder Maaike Veeningen (Economische Zaken) zal daar vanuit gegaan zijn. Het aantal banen in de stad groeide en ook bedrijven keken weer begerig naar de Almeerse bedrijventerreinen. Maar eind 2019 kwam daar ineens de stikstof-uitspraak en begin dit jaar de lockdown vanwege het Coronavirus. Veeningen blikt terug op die heftige periode.

Veeningen tijdens een bedrijfsbezoek. (Foto: aangeleverd).

 

"Het was inderdaad een heftige tijd", zegt ze. "Vooral die lockdown heeft er enorm ingehakt bij Almeerse ondernemers en dan natuurlijk vooral bij de bedrijven in de toerismesector en horeca. Ik geef het je te doen: op zondagmiddag horen dat je zaak op stel en sprong dicht moet. Ineens zagen we lege winkelstraten en ondernemers die geconfronteerd werden met enorm verlies aan inkomsten, terwijl er aan de andere kant een run ontstond op supermarkten. Die draaiden topweken in die tijd." Maar Veeningen zag hoe creatief de ondernemers naar alternatieven zochten. "Degenen die goed anticipeerden zagen hun omzet als een malle omhoogschieten."

 

Zeilen bijzetten
De ondernemers die in de problemen kwamen wisten de weg naar het stadhuis goed te vinden. "Het kabinet nam natuurlijk stevige ondersteunende maatregelen, maar we moesten hier intern op het stadhuis alle zeilen bijzetten. Er waren zoveel vragen vanuit het bedrijfsleven. Ambtenaren die zich normaal gesproken bezig hielden met bedrijfsbezoeken werden nu ingezet om aan de telefoon vragen te beantwoorden. Ook gingen we aan de slag met webinars om ondernemers wegwijs te maken. Niemand heeft dit ooit meegemaakt. Ik heb van ondernemers gehoord dat ze de ondersteuning van de gemeente op prijs gesteld hebben."

 

Toekomst
De coronamaatregelen leken aan het begin van de zomer te versoepelen, inmiddels is er een terechte vrees voor een tweede golf. "We hadden echt de hoop dat we na de zomer weer konden gaan bouwen en vooruit kunnen kijken", zegt Veeningen. "Maar de realiteit is dat het virus niet weg is en dat het een spannende tijd wordt. Dit jaar gaan we zeker niet voor 100% terug naar de oude situatie. Het wordt weer anticiperen. Ik heb goede hoop dat we ook deze situatie weer overwinnen. Want waar ik het meest trots op ben is dat Almeerse ondernemers elkaar hebben weten te vinden in die moeilijke periode. We hebben veel moeten doorstaan, maar door de coronamaatregelen zijn samenwerkingen ontstaan en dat is een plezierige constatering. Ondernemers toonden flexibiliteit en veerkracht en vonden op dat gebied steun bij andere bedrijven. Dat gegeven biedt wel hoop voor de toekomst. Maar goed, 2020 zal nooit meer een topjaar worden."

 

Artikel geplaatst op: 10 september 2020 - 09:46

Gerelateerd

Delen