Derde steunpakket corona per 1 oktober

Per 1 oktober aanstaande gaat het derde steunpakket voor ondernemers van start. In dit derde steunpakket zijn de NOW, TVL en de Tozo in aangepaste vorm verlengd tot eind juni 2021. De regelingen worden de komende maanden versoberd en afgebouwd. Zo gaat bij de NOW 3 de minimale omzetdaling omhoog en krijgt de Tozo 3 een vermogenstoets.

Derde steunpakket voor ondernemers. (Foto: Adobe Stock).

 

Om aanspraak te maken op de verlengde TVL moet een ondernemer minimaal 4.000 euro omzetverlies hebben geleden in drie maanden in plaats van vier maanden. Zowel de NOW 3 als de verlengde TVL worden in drie periodes van drie maanden verdeeld, waarin de voorwaarden per tijdvak worden aangepast. Steunpakket 3 kost de staat ongeveer 11 miljard euro aan extra uitgaven.

 

NOW 3

De NOW voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten en wordt verlengd van 1 oktober 2020 tot eind juni 2021 onder de naam NOW 3. De regeling wordt in drie tijdvakken van elk drie maanden opgedeeld. Voor elk tijdvak kan men de keuze maken of men een aanvraag doet. Doel van de NOW 3 is werkgelegenheid zo veel mogelijk te behouden, maar ook werkgevers en werknemers voor te bereiden op ‘de nieuwe economische situatie’, aldus het kabinet.

 

Voorwaarden

Een aantal voorwaarden zijn gewijzigd per 1 oktober. Nog niet alle voorwaarden zijn uitgewerkt, maar op dit moment izijn er een aantal voorwaarden al wel duidelijk. Vanaf januari stijgt de minimale omzetdaling om in aanmerking te komen voor de NOW. Van oktober tot en met december 2020 kunnen bedrijven met minimaal 20% omzetverlies aanspraak maken. Vanaf januari 2021 moet men minimaal 30% minder omzet draaien om NOW te mogen ontvangen.

In totaal trekt het kabinet voor een sociaal pakket ruim 1 miljard euro uit. Dat geld moet onder meer worden ingezet voor bij- en omscholing en het vinden van nieuw werk, onder begeleiding van UWV en gemeenten.

Artikel geplaatst op: 08 september 2020 - 09:33

Gerelateerd

Delen