Viswinkel geeft strijd met gemeente op

Het bezwaar dat Hendrik Ekkelenkamp van Hendriks Visspecialiteiten had ingediend tegen een vergunning voor een concurrerende viskraam, is op niets uitgelopen. De gemeente heeft zijn bezwaarschrift afgewezen en de eigenaar van de viswinkel legt zich neer bij dit besluit: "De tijd zal moeten leren of onze winkel het redt."

Hendrik Ekkelenkamp in zijn viswinkel. (Foto: archief Fred Rotans).

 

Het is druk in de winkel van Ekkelenkamp als hij zijn verhaal vertelt, maar van optimisme is geen sprake. "Ik had echt gehoopt dat de gemeente iets zou doen met mijn bezwaar, maar helaas. Mijn bezwaar tegen een concurende viskraam hie rop de hoek is afgewezen." Ekkelenkamp diende afgelopen maart een bezwaar in tegen een hernieuwde vergunning voor een viskraam op nog geen 50 meter van zijn winkel. Tegen de viskramen op de vrijdagmarkt maakte de winkel geen bezwaar, omdat deze op voldoende afstand van de winkel staan. De kraam op zaterdag staat echter pal voor de winkel van Ekkelenkamp en samen met een jurist besloot de eigenaar daarom een bezwaar op basis van oneerlijke concurrentie in te dienen. Zonder succes. De gemeente liet onlangs weten het bezwaar af te wijzen, met de volgende redenen:
'Ten eerste heeft de vergunning enkel betrekking op de zaterdag. Ten tweede zijn er in het centrum van Almere Haven op aanvaardbare afstand hiervan, voldoende faciliteiten beschikbaar om geregelde inkopen van visproducten te kunnen doen. Ten derde stellen wij vast dat er op de Markt sinds 1 januari 2016 een viskraam heeft gestaan. De thans vergunde aanvraag is ingekomen nadat de vergunning voor de vorige viskraam was opgezegd.'

 

Winkelstraat
De in Urk woonachtige Ekkelenkamp heeft besloten zich bij het besluit van de gemeente neer te leggen. "Niet omdat ik het met de beslissing eens ben, maar omdat ik er niet weer een jurist op kan zetten. Dat gaat financieel gewoon niet. Het enige dat ik kan doen is proberen mijn zaak zo goed mogelijk te runnen. We werken allemaal heel hard in deze zaak, en gelukkig hebben we ondanks de coronacrisis redelijk gedraaid. Maar volgend jaar verloopt mijn huurcontract en ik ga nog eens goed nadenken of ik deze winkel door blijf zetten of toch voor een baan in loondienst kies. Als ik dat doe, kan ik meer verdienen in minder werkuren. Al zou dat wel heel jammer zijn, want de viswinkel is een belangrijke winkel in deze straat. Als de winkel zou verdwijnen, zouden daar ook andere ondernemers de gevolgen van merken, en dat is natuurlijk zonde voor het hele winkelcentrum van Haven."

Artikel geplaatst op: 17 juli 2020 - 14:08

Gerelateerd

Delen