Almere-Tours luidt noodklok: ‘Den Haag moet ons helpen’

 

Touringcarbedrijf Almere-Tours verkeert in zwaar weer. Door de coronacrisis zijn hun opdrachten tot bijna het nulpunt gedaald, terwijl ze niet kunnen rekenen op staatssteun. Eigenaren Henry en Jack Meerink hopen dat het bezoek dat twee VVD-Kamerleden vandaag aan het bedrijf brachten, hier verandering in kan brengen.

vlnr: Helma Lodders (VVD), eigenaren Jack Meerink en Henry Meerink, Erik Ziengs (VVD). (Foto: Rinus Lettinck/Studio Rotgans).

“Ik maak me ernstig zorgen om de toekomst van ons bedrijf” vertelt Henry Meerink. “We kunnen echt wel wat lijden, maar wat ons nu overkomt is zonder steun van het kabinet geen haalbare kaart.”

 

Eén rit

Almere-Tours gaat drie generaties terug. In 1933 is het bedrijf opgericht en inmiddels is Almere-Tours 21 jaar actief in Almere. Hun klantenbestand bestat voornamelijk uit lokale en regionale opdrachtgevers. Maar sinds de coronacrisis is het aantal opdrachten volkomen opgedroogd. “Op 28 februari hebben we onze laatste rit gereden,” vertelt Meerink, “En tot eind van dit jaar hebben we nog één rit gepland staan. Dat is alles. We hebben gelukkig genoeg reserves om het eventjes uit te zingen, maar ik maak me ernstig zorgen hoe het volgend jaar moet. Ik verwacht niet dat dan het massatoerisme alweer op zijn oude niveau is en onze kosten lopen wel door.”

 

Den Haag

Het Almeerse touringcarbedrijf heeft elf bussen in gebruik en rijdt normaal gesproken veel toeristen rond. “De Keukenhof is een van onze klanten en we verzorgen bijvoorbeeld ook veel schoolreisjes. Dan kun je wel nagaan dat al deze ritten nu geannuleerd zijn, want het vervoer is simpelweg niet nodig nu alles is afgelast.” De ondernemers zijn twee weken geleden naar een manifestatie in Den Haag geweest, om hier samen met andere touringcarbedrijven aandacht te vragen voor hun branche. Zijn oproep resulteerde in een werkbezoek dat Helma Lodders en Eric Ziengs (beiden Tweede Kamerlid voor de VVD) vandaag aflegden aan het Almeerse bedrijf.

 

Staatssteun

Meerink is verheugd met deze aandacht vanuit Den Haag: “Ik hoop dat we hiermee bereiken dat onze branche ook in aanmerking komt voor staatssteun of een compensatieregeling. Dat is namelijk in onze buurlanden zoals België en Duitsland wel het geval. Ook de Nederlandse staat moet nu ingrijpen, anders voorzie ik in onze branche een heleboel faillissementen de komende tijd.”

Artikel geplaatst op: 09 juli 2020 - 15:39

Gerelateerd

Delen