Arbeidsmarkt Flevoland lijdt onder corona

Het UWV verwacht dat dat de werkgelegenheid in Flevoland meer dan het landelijk gemiddelde getroffen wordt door de impact van de coronacrisis. Dit blijkt uit een analyse van UWV over de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid in 35 verschillende arbeidsmarktregio’s. Flevoland is een van de regio’s die het zwaarst wordt getroffen.

Met name de horeca en de uitzendbranche zijn hard getroffen.

 

De terugloop van werk in een bepaalde regio, hangt voor een groot deel af van de aard en samenstelling van de werkgelegenheid. Regio’s met veel werknemers in de sectoren horeca en zakelijke dienstverlening, zoals uitzendbureaus, cultuur, detailhandel, luchtvaart en horeca, zien de werkgelegenheid het meest teruglopen.

 

Horeca

Met name de uitzendbureaus en de horeca zijn in Flevoland hard getroffen. Een derde van alle werknemers in de provincie werkt in de sectoren die het meest lijden onder de crisis. Ook een sector als de exportgerichte industrie voelt de pijn. In Flevoland werkt bijna 8 procent van de werknemers in deze sector. Omdat het aandeel flexwerkers laag is, hebben ook werknemers met een vast dienstverband een groter risico van baanverlies.

 

Uikeringen

Het UWV maakte in april al bekend dat de coronacrisis de Flevolandse arbeidsmarkt hard raakt. Het aantal aanvragen voor een WW-uitkering steeg met 20 procent, dit houdt in dat het Flevoland er bijna 1400 werklozen bijkreeg. Het waren vooral uitzendkrachten die hun baan verloren. In die branche steeg de werkloosheid met ruim 80 procent. Maar ook werknemers in de horeca (bijna 50 procent) en detailhandel (19 procent) verloren veelal hun baan door de coronacrisis.

 

Groei

In de sectoren Zorg, Overheid en Post/Koeriers wordt door het UWV nog steeds een groei verwacht. Deze drie sectoren samen zorgen voor 23 procent van de werkgelegenheid in Flevoland. Verreweg de meeste mensen (ruim 25.000) werken in de sector Zorg en Welzijn. Het Openbaar Bestuur is goed voor de werkgelegenheid van 13.200 mensen en de sector Post en Koeriers telt in Flevoland 1.100 werknemers.

 

Artikel geplaatst op: 04 juni 2020 - 12:34

Gerelateerd

Delen