Terrassen centrum langer open met meer ruimte 

Door Berlinda Hendrikse

 

CENTRUM – Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag definitief ingestemd met een verzoek vanuit de ondernemersvereniging OVSA. Daarmee wordt zowel extra ruimte voor terrassen mogelijk gemaakt, maar mag de horeca in het centrum ook ruimere openingstijden aanhouden en wordt het terrasseizoen verlengd tot 1 november.

Almere heeft in vergelijking met Amsterdam meer mogelijkheden om de terrassen te verruimen. (Foto: aangeleverd).

 

Het verzoek hiertoe is gedaan door de OVSA (Ondernemersvereniging Stadcentrum) om de door de corona zwaar getroffen horecaondernemers te ondersteunen. Martin Ort, directeur van de OVSA: "Burgemeester Weerwind heeft ten tijde van de crisis de uitspraak gedaan om ondernemers zo maximaal mogelijk tegemoet te komen. En nu is dit inderdaad waargemaakt. Ik kan niet anders zeggen dan dit ik hier namens de horeca in het centrum ontzettend blij mee ben."

 

Sluiten
Sinds de uitbraak van het coronavirus moesten restaurants en cafés hun deuren tijdelijk sluiten. Dit had grote impact op de horecaondernemers. In Almere sloten als gevolg van de coronacrisis restaurant Vapiano in het Centrum en 't Pannekoekschip in Haven al definitief hun deuren. Vanaf 1 juni mag de horeca weer open, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo dienen gasten die binnen willen eten of drinken te reserveren en geldt er op de trassen een verplichte afstand. Juist hierom is het verzoek gedaan om de trassen te vergroten, zodat de cafés en eetgelegenheden meer mensen buiten kunnen bedienen.

 

Nodig
Remco Kleuver is eigenaar van café Le Baron en kan niet niet wachten om zijn terras weer te mogen openen. "Natuurlijk ben ik enorm blij dat we weer open mogen, maar om eerlijk te zijn, het is ook keihard nodig om weer open te gaan. We zijn lang dichtgeweest. En daarbij missen we inkomsten, maar ook een stuk gezelligheid van onze gasten. We zijn allemaal de horeca in gegaan met een reden, namelijk om mensen een gezellige ervaring te kunnen bezorgen. Ik ben blij dat we dat straks weer mogen doen. Het blijft gewoon een mooi vak." Kleuver rekent uit wat de verruiming voor hem betekent: "Normaal kan ik zo´n 180/190 mensen kwijt op het terras. Met de maatregelen zouden dat er maar 50 zijn. Door deze versoepeling van de gemeente, kan ik door de extra ruimte uitbreiden naar ongeveer 120 personen. Dan mis ik natuurlijk nog wel 70 plekken, maar dat is al een stuk beter dan 140 plekken missen."

 

Amsterdam
Martin Ort laat weten het bewonderenswaardig te vinden hoe de gemeente en de horeca snel hebben geschakeld: "Het verzoek is ingediend voor alle terrassen in het centrum. En ik ben er echt trots op hoe de gemeente hier meedenkt met de horecaondernemers. We hebben in Almere het grote voordeel dat we de ruimte hebben. Dat is in Amsterdam wel anders, waar alles hutje mutje op elkaar gepropt is. Dus overal waar het maar mogelijk is in het centrum, kunnen die terrassen ook ruimer opgezet worden. Natuurlijk wordt er daarbij gelet op de doorstromen en de verplichte afstand, want veiligheid blijft voorop staan. Maar het is geweldig dat we straks vanaf juni weer met elkaar op het terras kunnen zitten."

Artikel geplaatst op: 26 mei 2020 - 16:30

Gerelateerd

Delen