Ontwikkeling beachgrill Steel Creek 'zenuwslopend proces'

Door Petra Onderwater

DUIN – Een mooie en fijne plek creëren op Strandbad Duin, dat is waar de ondernemers van beachgrill Steel Creek zich al zo'n zes jaar lang voor inzetten. "Een plek waar je lekker met je voeten in het zand kunt genieten van een biertje en biefstukje", vertellen Arjan Blaas en Ton Strang. De benodigde papieren zijn echter nog steeds niet rond en aan hun lange adem begint inmiddels een eind te komen. "Dit jaar moet het echt zijn beslag gaan krijgen. Maar dat roepen we al drie jaar."

Foto's: aangeleverd

 

De ondernemers zijn in 2010 gestart met het verzorgen van de publiekscatering voor theatergezelschap Vis à Vis aan de naastgelegen Muiderzandplaats. "Op een gegeven moment kregen we een kaart onder ogen van de kustzone, waarop voor 2014 een horecabestemming was ingetekend op het strand. Wij zijn meteen navraag gaan doen bij de gemeente en hebben een concept en businessplan opgesteld", vertelt Arjan. "De gemeente verwees ons door naar de Marina en Amvest omdat er plannen waren voor Strandbad Duin, een goed initiatief waarbij 5 hectare van het Almeerderstrand een upgrade in faciliteiten en look & feel zou krijgen en waarbij het beheer in private handen zou komen zonder de openbaarheid te verliezen."

 

Strandbad Duin

De ontwikkeling van Strandbad Duin op het Almeerderstrand is onderdeel van het ontwikkelingsplan voor Almere Duin. "Amvest creëert daar een uniek woongebied met duinen en strand. Strandbad Duin moest voor de nieuwe bewoners een fijne plek worden om te vertoeven, met sport- en speelvoorzieningen en horeca. Er werd zelfs gesproken over het buitenzwembad in het IJmeer", aldus Arjan.

 

Popup-stijl

In de tussentijd ontwikkelden de ondernemers met steun van Amvest en de Marina hun strandtent Steel Creek in popup-stijl, met een gedoogvergunning van de gemeente. "Wij werkten vanuit containers met een overkapping van stretchtent. Het had een creatieve en gezellige uitstraling, maar omdat het niet wind- en waterdicht was, konden we niet constant open zijn. Het was de bedoeling dat wij organisch zouden mee groeien met de ontwikkeling van de woonwijk. Schaalbare horeca was het uitgangspunt. Wij hebben zelf een aantal prachtige ontwerpen gemaakt voor een pand dat het hele jaar open kan en mee kan groeien met de vraag." De aandacht voor Strandbad Duin kwam eind 2017 echter op een laag pitje te staan.

 

Vertraging

De ondernemers wilden niet lijdzaam afwachten op de verdere ontwikkeling van Strandbad Duin en besloten de ontwikkeling van hun beachgrill zelfstandig voort te zetten. "Maar om de financiering rond te krijgen, moeten wij eerst een erfpachtovereenkomst en een omgevingsvergunning hebben en die zijn nog steeds niet rond. Daar wringt absoluut de schoen. Elke keer worden regels, eisen én de belangen aangepast en moeten we weer zaken aanpassen en uitstellen. De bureaucratische rompslomp rondom de ontwikkeling van de kustzone zorgt steeds weer voor vertraging."

 

Einddoel

Steel Creek gaat dit jaar in elk geval niet open. "Niet alleen vanwege de coronacrisis, maar omdat het op deze wijze onmogelijk is om een winstgevende exploitatie te draaien. Op 1 maart 2020 zou de bouw van een vast, wind- en waterdicht paviljoen gerealiseerd moeten zijn, maar het is een zenuwslopend en demotiverend traject geworden. We hebben het volste vertrouwen in ons concept en in de gezamenlijke visie en doelstellingen van Strandbad Duin. Het zou fijn zijn als men het einddoel een keer voor ogen zou houden. Van meet af aan hebben we het idee dat iedereen hetzelfde wil, maar dat er altijd wel weer ergens een kinkje in de kabel wordt geslagen of moeilijk wordt gedaan vanwege een regeltje. Maar dit jaar moet het paviljoen wel echt gerealiseerd gaan worden."

 

Onderhandelingen

De gemeente Almere laat in een reactie weten te snappen dat de ondernemers graag verder willen. "De gemeente ziet absoluut de meerwaarde van een horecapaviljoen op het strand in Duin. Maar er zijn nog onderhandelingen gaande tussen de gemeente en Amvast en Marina over de ontwikkeling van Strandbad Dui. Die moeten eerst worden afgerond."

Artikel geplaatst op: 18 mei 2020 - 10:49

Gerelateerd

Delen