Gemeente onderzoekt mogeljkheid registratie messenverkoop

De gemeente wil een steviger aanpak van jeugdcriminalteit. Daarbij wordt ook de samenwerking met ondernemers gezocht, bijvoorbeeld bij de verkoop van messen aan minderjarigen.

Foto: Adobe Stock

Diverse messen, zoals bijvoorbeeld keukenmessen, vallen niet onder de wet Wapens en munitie, maar kunnen wel worden gebruikt als steekwapen. Registratie en identificatie bij de verkoop aan jongeren is daarbij een optie.


Horecakluizen

Vanuit het convenant Veilig uitgaan, een samenwerkingsverband tussen de lokale horecaondernemers, politie en de gemeente Almere, lopen al afspraken. Om een veilig uitgaansgebied te creëren wordt gebruik gemaakt van
horecakluizen. In deze kluizen stoppen horecaondernemers afgepakte (steek)wapens en kleine hoeveelheden drugs van bezoekers. Ieder kwartaal, of eerder als ondernemer dit aangeeft, leegt de politie de kluizen. De
ondernemers waarschuwen de politie direct bij het aantreffen van grote hoeveelheden drugs of bij het aantreffen van vuurwapens.


Verdere maatregelen

De gemeente gaat nu dus onderzoeken in welke mate samen met ondernemers afspraken kunnen worden gemaakt over de verkoop van messen aan minderjarigen. Diverse messen, zoals keukenmessen etc. vallen niet onder de Wet wapens en munitie, maar kunnen wel worden gebruikt als steekwapens. De gemeente wil samen met de ondernemers, zoals buitensportwinkels en detailhandel, verkennen wat de mogelijkheden zijn van registratie en identificatie bij de verkoop aan jongeren.

Artikel geplaatst op: 07 april 2020 - 11:25

Gerelateerd

Delen