Ondernemer machteloos: “Door foute SBI-code krijgen we niks”

De Almeerse ondernemer Robert Schmidt van B&S Verhuur, een bedrijf dat party-goederen verhuurt, zit met zijn handen in het haar. Door een verkeerde SBI-code op zijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel komt hij niet in aanmerking voor het noodpakket.

 

B&S Verhuur in betere tijden. (Foto: Fred Rotgans)

De overheid heeft tijdens de coronacrisis met het noodpakket voor ondernemers verschillende vergoedingen beschikbaar gesteld om bedrijven te ondersteunen. Robert Schmidt heeft in Almere een verhuurbedrijf, maar komt niet in aanmerking voor de vergoeding van 4000 euro voor ondernemers in nood, omdat hij volgens de Kamer van Koophandel niet de juiste registratie heeft.

 

TOGS-regeling

Schmidt vertelt: “Om aanspraak te maken op de speciale TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, red.) moet je in de juiste branche werkzaam zijn, met de juiste BSI-code. We hebben ons destijds al in 1987 ingeschreven, dus ruim 30 jaar geleden. Officieel vielen we toen onder de SBI-code 77292-Verhuur van kleding en huishoudelijke artikelen. Dat klopt ook, maar we verhuren vooral veel aan horeca en tijdens evenementen. En dat is blijkbaar een andere code dan de code voor de horeca, waardoor we nu met lege handen staan.”

 

Uitdaging

De Almeerse ondernemer runt het verhuurbedrijf samen met zijn twee broers en heeft sinds de uitbraak van het coronavirus zijn inkomsten bijna tot het nulpunt zien dalen. Schmidt legt uit: “We verhurenparty-artikelen aan horeca, restaurants, hotels en aan particulieren. Ook leveren wij aan diverse evenementen zoals bijvoorbeeld de 5 mei-viering, Koningsdag, de Almere Challenge en andere festiviteiten. Omdat al deze evenementen nu niet doorgaan, hebben we geen inkomsten meer. Op 12 maart maakte de overheid bekend dat alle evenementen afgelast worden. De volgende ochtend konden wij de vrachtwagens uitlossen en alle reeds uitgeleverde orders ongebruikt retour halen, want alles was geannuleerd. Ook werden alle orders die al vast stonden op latere datum stuk voor stuk geannuleerd. We staan voor het eerst in ons dertigjarig bestaan voor een nieuwe uitdaging, namelijk een bedrijf runnen zonder orders en dus zonder omzet.”

 

Politiek

Schmidt is van plan zich tot de lokale politieke te wenden en hoopt hiermee steun te krijgen voor bedrijven in Almere en in de rest van Nederland die nu buiten de regeling vallen. “Het mooiste is als de SBI-code waar wij en andere horeca-gerelateerde bedrijven binnen vallen, ook in aanmerking komen voor het noodfonds. In mijn eentje kan ik niet zoveel doen, maar ik hoop dat als de lokale politiek zich ermee gaat bemoeien, ze ook de juiste mensen in Den Haag kunnen bereiken en er snel een oplossing komt.”

 

Artikel geplaatst op: 03 april 2020 - 09:44

Gerelateerd

Delen