Twijfels over vliegveld Lelystad na uitspraak Remkes


ALMERE – De luchtvaardindustrie mag alleen groeien als het de uitstoot van stikstof omlaag brengt. Dat is het advies dat de commissie-Remkes vandaag aan het kabinet meegeeft. De uitspraak kan vertragende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van Lelystad Airport.

Archieffoto: Fred Rotgans

 

Remkes heeft gekeken hoe groot het aandeel van de luchtvaart aan de stikstofuitstoot in Nederland nu precies is. Volgens onderzoeken van het RIVM is dat 0,1 procent. De commissie concludeert nu dat de uitstoot groter is, namelijk tussen de 0,7 en 1,1 procent. Dat is meer dan eerder was gedacht, maar volgens Remkes ook niet zoveel als tegenstanders vaak zeggen.

 

Desastreus

Het is zeer aannemelijk dat het kabinet het advies van de commissie-Remkes overneemt. Dat betekent dat een besluit over de opening van Lelystad Airport niet op korte termijn verwacht kan worden. De gevolgen zouden wel eens desastreus voor de ontwikkeling van het vliegveld kunnen zijn. De Tweede Kamer droeg de minister vorig jaar op om geen overhaaste besluiten te nemen en het rapport van Remkes af te wachten.

Het probleem is dat de stikstofuitstoot van het vliegveld per definitie toeneemt als het vliegveld opengaat.
Op Twitter trok GroenLinks-voorman Jesse Klaver al ten aanval. ‘Dat kan niet anders dan einde opening #LelystadAirport betekenen. Dat zou echt goed nieuws zijn voor omwonenden, onze luchtkwaliteit en het klimaat.’

 

Reactie provincie

De provincie Flevoland zegt dankbaar te zijn voor het rapport-Remkes en wacht 'met vertrouwen' de besluitvorming van het kabinet af. 'Omdat alle bouwstenen voor opening van Lelystad Airport op tafel liggen.' Volgens de provincie heeft de regio behoefte aan duidelijkheid over de openstelling van Lelystad Airport 'en we mogen verwachten van een betrouwbare overheid dat deze duidelijkheid nu snel komt. We zien bij de opening van de luchthaven kansen voor versterking van de economische ontwikkeling van deze regio. Tegelijkertijd is het belangrijk om rekening te houden met de gevolgen voor de leefomgeving. De adviescommissie doet in het rapport een aantal aanbevelingen aan de luchtvaart en daarmee is de route naar openstelling van Lelystad Airport duidelijk. Gedeputeerde Jan de Reus: “Voor Lelystad en voor Flevoland is het vliegveld erg belangrijk. Qua investeringen, qua bedrijven die hier naartoe komen en de groei van banen in een gebied met hoge werkloosheid.'

 

Artikel geplaatst op: 15 januari 2020 - 10:50

Gerelateerd

Delen