Winkelpanden Zadelmakerstraat worden bijna zeker gehalveerd

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – De gemeente en projectontwikkelaar Urban Interest werken momenteel de mogelijkheid uit om de winkels aan de Zadelmakerstraat in omvang te halveren. De vrijkomende achterzijde van de panden worden dan gebruikt als woningen, waarschijnlijk voor studenten.

Foto: Rien Moolhuizen

De Zadelmakerstraat ligt in het verlengde van de overdekte Zoetelaarpassage en kampt al jaren met een gebrek aan klandizie. De ondernemers willen duidelijkheid van de gemeente: of investeren in de winkelstraat, of er anders maar woningen realiseren.

Wethouder Maaike Veeningen liet donderdagavond tijdens de Politieke Markt weten hierover in gesprek te zijn met Urban Interest die eigenaar is van het winkelstraatje. "De gemeente denkt momenteel met Urban Interest mee, maar zij moeten als eigenaar uiteindelijk met oplossingen komen."

Woningbouw
Raadslid Hassan Buyatui, die de kwestie aanhangig had gemaakt, wilde van de wethouder weten of ook de optie van woningbouw daarbij besproken wordt. Omdat de besprekingen met Urban Interest geheim zijn, wist Veeningen niet zo goed of ze daar antwoord op kon geven. Na ruggespraak met haar ambtenaar verklaarde ze: "Het wordt in ieder geval niet volledige woningbouw."
Daarmee gaf de wethouder impliciet aan wat deze krant vorige week al bekendmaakte: de winkels worden in tweeën gedeeld. Het achterste deel kan dan worden benut voor (studenten)woningen. De winkels aan de voorzijde worden dan kleiner en dus goedkoper in huur. Dat zou interessant kunnen zijn voor jonge ondernemers die met nieuwe winkelconcepten kunnen experimenteren. De gemeenteraad eist verder dat de wethouder in de onderhandelingen met Urban Interest ook de ondernemers betrekt. Veeningen staat daar positief tegenover, maar stelde dat de OVSA (ondernemersvereniging van centrumwinkels) al meepraat.

Junks
Een aantal gemeenteraadsleden liet weten de afgelopen week met de ondernemers in de Zadelmakerstraat gesproken te hebben. Daar hoorden zij dat de ondernemers veel last ervaren van junks en bedelaars. Ook zouden op korte termijn kleine aanpassingen kunnen worden gedaan om het straatje onder de aandacht te brengen van het winkelend publiek.

Artikel geplaatst op: 18 oktober 2019 - 09:22

Gerelateerd

Delen