Eindelijk aandacht voor stadsdeel Haven

Door Berlinda Hendrikse

HAVEN CENTRUM – Er zijn grote plannen om het centrum van Haven op te knappen. Gemeente, vastgoedbeheer en ondernemers slaan hun handen ineen om het dorpse centrum weer populair te maken voor alle inwoners van Almere.

(Foto: Almere DEZE WEEK)

Op verschillende manieren wordt de komende tijd het centrum opgeknapt en aangepakt, zodat het oudste stadsdeel weer aantrekkelijker wordt om te bezoeken. Zowel de gemeente als de lokale ondernemers willen dat het winkelgebied mooier, veiliger en daardoor drukker bezocht gaat worden. In september werd de naam van het winkelgebied al vernieuwd naar Promenade Almere Haven. "Maar hiermee zijn de plannen nog niet klaar," benadrukt René Verwillegen, straatmanager van Almere Haven.

 

Nieuwe winkels
Anderhalf jaar geleden is Verwillegen aangetrokken om het winkel- en horecagebied te verbeteren. "Het centrum van Haven is voor iedereen leuk om te bezoeken, omdat het zoveel tegelijk aanbiedt. Er zijn winkels, er is horeca, er is de haven zelf. Maar het gebied was ook verouderd en er was veel leegstand. Dat pakken we nu aan. De gemeente stopt geld in het opknappen van achterstallig onderhoud. Vastgoed is al druk bezig met het oplossen van de leegstand en de ondernemers slaan hun handen ineen om het winkelen nog leuker te maken. Zo komt er binnenkort een nieuwe groentezaak in het oude pand van Intertoys en is er afgelopen najaar een nieuwe snoepwinkel op het marktplein geopend. Ook zijn er plannen om een hotel te openen in de havenkom."

 

Kerstverlichting
Ook het vastgoedbeheer draagt zijn steentje bij. Zo dragen zij bij aan de financiering van de kersverlichting dit najaar. De kerstverlichting bestaat uit duurzame ledlampen en zorgt voor een extrafeestelijke sfeer. Nieuw is dit jaar ook de luifelverlichting rond de feestdagen. "Het is mooi om te zien hoe iedereen samenwerkt. Zowel de gemeente, het vastgoedbeheer en de ondernemers hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen en werken goed samen. Soms gaat het maar om kleine dingen.

Zo worden alle prullenbakken vervangen. Nu zijn er maar liefst zes verschillende soorten, straks wordt dat één soort, dat zorgt direct voor een rustiger straatbeeld."

 

Festiviteiten
"We willen nog veel meer. Zo is er het idee om veel vaker festiviteiten te organiseren. Het jaarlijkse Havenfestival is altijd een groot succes, waarom zouden we zoiets niet vaker doen? Hetzelfde geldt voor koopavonden. Juist omdat we in de havenkom ook mooie restaurants hebben, is het ideaal voor mensen om in de avond te gaan winkelen en daarna lekker een hapje te eten in de Havenkom."

 

Dijk opengooien
Ook wil Verwillegen de toegang tot het centrum van Haven verbeteren. "Bewoners die bijvoorbeeld in Overgooi wonen, zijn nu te lang onderweg naar het centrum van Haven. Dat moet echt korter worden.

Ik pleit ervoor om de dijk open te gooien, zodat bewoners niet meer om hoeven te rijden, maar binnen een paar minuten in het dorp kunnen zijn. Had ik al gezegd dat er trouwens gratis parkeren is in Almere Haven?"

 

Oproep
Tot slot doet Verwillegen graag nog een oproep aan de consument. "Alle winkels in Nederland hebben het op het moment moeilijk, vooral door het gemak van kopen via internet. Daarom is het juist zo belangrijk om ook te blijven kopen in lokale winkels.
Hiermee steunen we de lokale ondernemer en kunnen de mooie winkelgebieden blijven bestaan. Lokaal kopen loont echt."

Artikel geplaatst op: 15 oktober 2019 - 10:16

Gerelateerd

Delen