Verbouwing station Almere Centrum kan beginnen

STAD CENTRUM – ProRail, NS en de gemeente Almere hebben woensdag een overeenkomst getekend die moet leiden tot een fikse verbouwing van het station Almere Centrum. Bij de opening van de Floriade in 2022 moet het werk voltooid zijn.

vlnr Harold Hofstra (gedeputeerde), Kees Rutten (Prorail), wethouder Jan Hoek en Sebastiaan de Wilde (Vastgoed NS) (Foto: aangeleverd)


De gemeenteraad was in de laatste vergadering voor het zomerreces akkoord gegaan met een reservering van 25 miljoen euro om de aanbesteding mogelijk te maken. Alleen met de toezegging van die reservering waren ProRail, NS en het Rijk bereid 20 miljoen euro te investeren om het station nog fraaier te maken dan ze eerder al hadden toegezegd. Bovendien kon de start van de verbouwing sneller worden opgepakt.


Sputteren


Nu de gemeenteraad, na enig sputteren, akkoord is gegaan met die reservering is de samenwerking woensdag dus officieel bekrachtigd en kan ProRail beginnen met de aanbestedingsprocedure waarbij verschillende partijen worden gezocht die de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Eén contract moet worden afgesloten voor het stationscomplex met de hal, de fietsenstallingen, plafonds en verlichting van het busstation en de perrons. En daarnaast een contract voor alle activiteiten aan de overkapping, zoals schilderwerk, glasvervanging en zonnepanelen.


Entree


Met de verbouwing wordt het station een aantrekkelijkere maar ook veiligere entree voor de stad en heeft naar verwachting dan ook een positieve invloed op de metamorfose die het Stationskwartier de komende jaren zal ondergaan. Die ontwikkeling was sowieso nodig, maar de komst van de Floriade naar Almere in 2022 heeft de ontwikkeling versneld.
De vernieuwing van de pleinen rond het station wordt door de gemeente in een afzonderlijk project gerealiseerd. De aanbesteding voor de stationsomgeving start zodra het definitieve ontwerp klaar is. De omgeving zal - net als het station - voor aanvang van de Floriade in 2022 gereed zijn.

Artikel geplaatst op: 18 juli 2019 - 09:12

Gerelateerd

Delen