Nieuw uitstel opening Lelystad Airport dreigt

Milieuregels staan de geplande opening van Lelystad Airport op 1 april 2020 in de weg. Nu de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig heeft verklaard wordt het volgens minister Cora van Nieuwenhuizen ‘niet eenvoudig’ de gestelde openingstermijn te halen.


Door de uitspraak van de Raad van State moet de minister aantonen dat de uitstoot van stikstof niet onacceptabel toeneemt met de uitbreiding van het vliegveld. Het is de zoveelste tegenslag voor het vliegveld. Ook vanuit Brussel zijn nog niet alle plooien gladgestreken. De Europese Commissie moet nog akkoord gaan met de regeling die luchtverkeer tussen Schiphol en Lelystad verdeeld. Het wachten is op de definitieve zegen vanuit Brussel.
Zoals bekend moeten vanaf Lelystad vakantievluchten worden uitgevoerd. De luchthaven moet daarmee Schiphol ontlasten.
Van Nieuwenhuizen heeft ook in Den Haag nog het nodige huiswerk te doen. Binnen het kabinet pleiten D66 en ChristenUnie voor uitstel van de opening van het vliegveld. De onzekerheid omtrent de uitkomst maakt luchtvaartmaatschappijen argwanend. Die willen zekerheid over de openingsdatum van Lelystad Airport.

Artikel geplaatst op: 13 juni 2019 - 09:55

Gerelateerd

Delen