Biomassacentrale komt niet op Markerkant maar op De Vaart

Rectficatie
ALMERE – In het artikel ‘SP verontwaardigd over bouw biomassacentrale’, dat vorige week gepubliceerd werd, werd ten onrechte gesteld dat de gemeente heeft gezegd dat in juni wordt gestart met de bouw van een biomassacentrale op bedrijventerrein Markerkant in Stad. Dat is niet correct. De centrale komt op De Vaart. Het ging hier slechts om een ‘vermoeden’ van de SP dat de centrale op Markerkant wordt gebouwd. 

De gemeente laat weten dat het vermoeden van de SP onjuist is. Als locatie voor de biomassacentrale staat bedrijventerrein De Vaart gepland. Volgens de gemeente gaat het om een kleine centrale dat energie levert aan een bedrijf en ook deels levert aan de stadsverwarmingcentrale.
De SP is nog steeds de mening toegedaan dat een omgevingsvergunning milieu dan wellicht niet vereist  is, zoals het college stelt,. 'Maar wij vinden toch dat de gemeenteraad hiervan op de hoogte gesteld had moeten worden.”

In gemeenten als Haarlem en Diemen stuit de bouw van een biomassacentrale op weerstand. Biomassa werkt met houtverbranding, dat geeft volgens kenners meer uitstoot dan het verbranden van aardgas. Toch wordt het als ‘duurzame energie’ gezien, omdat de bomen die ervoor moeten worden gekapt, weer aangroeien.
Het college zegt in de beantwoording van de SP-vragen dat de biomassacentrale aan de EU-normen voor schone lucht voldoet. De centrale zal naar verwachting niet of nauwelijks invloed hebben op de luchtkwaliteit.

 

 

Artikel geplaatst op: 03 juni 2019 - 10:04

Gerelateerd

Delen