10 manieren om mindful te werken

Het Eerste Huis, transformatie voor mens en organisatie, publiceerde onlangs 10 manieren om mindful te werken.

Foto: Adobe Stock

 

1 Wees in het moment


Mindful zijn op je werk, houdt in dat je bewust bent van iedere handeling die je uitvoert. Zowel lichamelijk als mentaal. Wees aanwezig in alles wat je doet, hoe klein en onbelangrijk je de handeling ook vindt.


2 Doe korte oefeningen


Zelfs een minuut bewust contact maken met één van je zintuigen kan worden aangemerkt als een mindfulness oefening. Je hoeft je ogen niet te sluiten. Je hoeft niet eens te gaan zitten. Richt elk uur een minuut volledig je aandacht op een van je zintuigen.

3 Word een singletasker


Niemand kan multitasken. Je brein schakelt razend snel over van het een naar het ander en verliest vaak gegevens in dat proces. Daag jezelf uit om e-mailmeldingen uit te schakelen wanneer je aan een belangrijke taak werkt.


4 Gebruik reminders


Werken op de automatische piloot betekent dat je niet volledig aanwezig bent voor de kansen en keuzes om je heen. Gebruik een reminder om opnieuw aanwezig te zijn. Deze schud je weer uit de automatische pilootmodus. Stel een timer in om drie keer per dag uit te gaan, om je eraan te herinneren dat je wakker bent en aanwezig bent in het hier en nu.

5 Vertraag om te versnellen


Effectieve leiders, werknemers en ondernemers vertragen en reflecteren om de beste beslissingen en acties te nemen – ze vertragen om te versnellen. Stop de volgende keer dat je merkt dat je haast hebt. Je bespaart energie en maakt minder fouten.

6 Maak van stress je vriend


Als je van stress je vriend wilt maken, helpt het om de manier waarop je erover denkt te veranderen. Mindfulness kan je helpen deze verandering in perceptie te bereiken. Besteed een paar minuten aan het onderzoeken van de voordelen van stress om jouw denkwijze te veranderen.

7 Voel dankbaarheid


Actief beoefenen van dankbaarheid zorgt ervoor dat je je beter voelt en heeft een positieve invloed op je creativiteit, gezondheid, werkrelaties en kwaliteit van werk. Schrijf elke dag één ding op over je werk waar je dankbaar voor bent. Hoe klein dan ook.

8 Cultiveer nederigheid


Nederigheid wordt vaak verward met zachtmoedigheid of verlegenheid, maar ze zijn niet hetzelfde. Nederigheid betekent niet dat je jezelf als inferieur beschouwd; het betekent eerder dat je je bewust bent van je natuurlijke afhankelijkheid en de gelijkheid met de mensen om je heen. Bedank een collega die je geholpen heeft te zijn waar je nu bent.

9 Accepteer wat je niet kunt veranderen


Acceptatie vormt de kern van mindfulness. Het houdt in dat je jezelf accepteert zoals je bent en de waarheid erkent van hoe de dingen op dat moment zijn. Neem elke dag enkele momenten om jezelf eraan te herinneren dat je goed bent zoals je bent.

10 Neem een groei-mindset aan


Verwacht uitdagingen en ga ze aan, zie deze als kansen voor innerlijke groei. Vind het niet erg om negatieve feedback te krijgen – bekijk het als een kans om iets nieuws te ontdekken. Ga een uitdaging aan die je normaal gesproken uit de weg gaat. Zie de uitdaging als een kans om te groeien.
Bron: Het Eerste Huis

Artikel geplaatst op: 06 juli 2019 - 13:29

Gerelateerd

Delen