Wachten op een nieuwe ‘IJsprong’

Roger Bakker

De torenhoge prijzen en het nijpende tekort aan woningen in de hoofdstad hebben al een groot aantal Amsterdammers naar Almere doen verhuizen. Maar met bedrijven, en zeker de grotere, wil dat nog niet zo lukken. We zien als bedrijfsmakelaar af en toe wel kleinere ondernemers en instellingen voorbij komen die hier interessante marktmogelijkheden zien en een extra vestiging willen openen. Het gaat daarbij veelal om organisaties uit de hoek van de gezondheidszorg, detailhandel en persoonlijke verzorging. En meestal betreft de zoekvraag dan een commerciële ruimte in de plint of een kamer in een bij voorkeur flexibel kantoorconcept.
Uiteraard is dit positief voor de stad, maar voor een echte doorbraak op de kantorenmarkt in Almere zijn meer grote bedrijven nodig en juist daarin zien we nog weinig beweging. Daar zou verandering in kunnen komen als de markt voor kantoorruimte in Amsterdam nog verder doorgroeit en er daar voor bedrijven nauwelijks meer geschikte en/of betaalbare ruimte beschikbaar is. Almere, met ruimte genoeg tegen bovendien relatief lage prijzen, kan dan als ‘overloopgebied’ gaan functioneren. Dat is in de periode rond de eeuwwisseling ook gebeurd, al is een aantal van die grote bedrijven, zoals PwC en Accenture, al lang weer uit de polder vertrokken.
Toch lijkt Almere niet voorop de radar te staan bij bedrijven uit Amsterdam. Een verplaatsing naar Hoofddorp ligt vaak meer voor de hand. De markt voor kantoorruimte in Almere moet het dus vooral doen met de vraag van bedrijven uit Almere zelf. De cijfers over het eerste halfjaar van 2018 lieten wel een positief beeld zien. Zo kwam de vraag naar kantoorruimte met 11.700 m² veel hoger uit dan een jaar eerder (%). De vraag kwam vooral van bedrijven in de commerciële sector.
Door de hogere opname, maar ook door transformaties, liet het aanbod van kantoorruimte in Almere in de eerste helft van 2018 een verdere daling zien. Medio 2018 werd 148.300 m² kantoorruimte aangeboden. Dat is 21% minder dan een jaar eerder. Daarmee wordt de positieve trend doorgezet, al wordt nog altijd bijna 27% van de totale voorraad kantoorruimte voor verhuur of verkoop aangeboden. Voor een meer evenwichtige situatie kan Almere de hulp van buiten de stad dus goed gebruiken. Ik nodig Amsterdamse ondernemers dan ook van harte uit om de oversteek over het IJmeer te maken.
Van Westrhenen Voerman Bedrijfshuisvesting
Randstad 20-25
1314 BB Almere
036-5383222
bakker@vanwestrhenen.nl
www.vanwestrhenen-bog.nl

Artikel geplaatst op: 29 oktober 2018 - 12:18

Gerelateerd

Delen