Column Countus
Paprikadraaier draait door...

...als zelfstandig ondernemer, wel te verstaan! Ik wist niet dat dit beroep bestond, maar een paprikadraaier heeft in een fiscale procedure voor het Hof de belastinginspecteur verslagen. Hij houdt de fiscale voordelen van het ondernemerschap!


De discussies over de fiscale positie van ZZP-ers zijn de laatste paar jaar niet van de lucht. Dat kan bijna niemand gemist hebben. De probleemwet DBA hangt aan een zijden draadje. De D in deze wet staat voor deregulering. Maar ja, deze wetgeving zelf is al niet het toonbeeld van deregulering. Dus waar moet dat naar toe met die wet? Handhaving van deze wet is al opgeschort tot 2020. Voorlopig worden alleen ernstige gevallen en kwaadwillenden aangepakt. Vooral de onderkant van arbeidsmarkt, lees ik dan, moet beschermd worden tegen kwaadwillenden. Van kwade wil is sprake bij schijnzelfstandigheid; als iemand zich ondernemer noemt, maar eigenlijk gewoon werknemer is.
En dan de paprikadraaier… Met alle respect voor zijn vakkundigheid, maar we hebben het daarbij toch niet over de tóp van de arbeidsmarkt, denk ik dan. De uitspraak vermeldt dat hij wel een heel jaar bij één en dezelfde opdrachtgever op de zelfde locatie werkzaam was. Hij had ook een laag paprikadraaitarief. Het Hof vond dat hij een zelfstandig beroep uitoefende. Doorslaggevend was dat hij een (theoretisch) risico liep dat zijn opdrachtgever hem niet zou betalen, hij liep het risico van aansprakelijkheid bij schade en mocht zich laten vervangen bij ziekte. Dat hij zijn eigen investeringen in schoenen, werkkleding en een mes had gedaan, was mooi meegenomen. Maar ik heb ook eens even gegoogeld op vacatures voor paprikadraaiers. En ja hoor, die zijn er: “medewerker toppen en indraaien paprika’s”, “we bieden een prettige en collegiale werksfeer, een zelfstandige rol binnen ons bedrijf en een goed salaris”. Kortom, een gewoon dienstverband. Tsja, waar zit de grens tussen ondernemerschap en dienstbetrekking? Eén ding is duidelijk, mijn paprikadraaier houdt van zijn draaibeloning als ondernemer netto veel meer over dan als loonslaaf. En zijn opdrachtgever vindt het wel lekker flexibel zo. Tsja, het wordt nog lastig, die aanpak van kwaadwillenden, als je als overheid zelf op dit onderwerp al doordraait.
Ik stop ermee; we eten vanavond goulash, dus één keer raden wat me nu toe doen staat: precies, vakkundig gedraaide paprika’s snijden!


Henk-Jan Roersma RB


Senior Belastingadviseur
Countus Accountants

Artikel geplaatst op: 28 juni 2018 - 00:00

Gerelateerd

Delen