Nieuwe carrière voor UWV’ers bij Alfen

Werkzoekenden met een technische affiniteit, opleiding of werkervaring maken een gerede kans om een baan te vinden bij Alfen, specialist in energieoplossingen voor de toekomst. In samenwerking met UWV worden kandidaten geselecteerd die, na een interne opleiding, als monteur aan de slag kunnen voor de productie van transformatorstations, laadpalen voor elektrische auto’s of energieopslagsystemen. Daarnaast werkt Alfen samen met UWV om kandidaten om te scholen en te enthousiasmeren voor de techniek.


“Veel bedrijven zitten momenteel te springen om technisch personeel en in ons geval met name elektromonteurs”, zegt John de Haas, Corporate Recruiter bij Alfen. “Met een dalende werkloosheid vist een ieder momenteel in dezelfde vijver en heeft de techneut de banen voor het kiezen.” Om aan voldoende personeel te komen heeft Alfen verschillende oplossingen bedacht. Zo worden statushouders uitgenodigd en is er, in samenwerking met het Deltion MBO-college, een eigen bedrijfsschool waar via het BBL-traject leerlingen tot elektromonteur worden opgeleid. “Dat werkt goed, ieder jaar leiden wij ongeveer twintig monteurs op in eigen huis, en deze hebben vaak een mooie carrière binnen ons bedrijf waar zij continu kunnen blijven bijleren”, legt HR-manager Tjitske Lambeck uit. “Ieder jaar hebben wij plaats voor zo’n dertig tot 35 monteur-leerlingen in de bedrijfsschool.”

UWV


Sinds kort is Alfen ook een bijzondere samenwerking aangegaan met UWV. Het arbeidsbureau selecteert werkzoekenden met een elektrotechnische affiniteit om een intern traject bij Alfen door te lopen. De Haas: “Het gaat om mensen die blij worden van de techniek, die vroeger bijvoorbeeld met de technische sector in aanraking zijn geweest of gewoonweg vaker ‘gesleuteld’ hebben.”
Inmiddels zijn op die manier acht mensen aan het werk gegaan bij Alfen. “Hun leeftijd ligt tussen de veertig en 63 jaar”, zegt Lambeck. “Eén van hen is heeft als kok gewerkt en krijgt op deze manier een nieuwe baan. Leeftijd maakt voor ons echt niet uit. Het gaat erom dat je het werk leuk vindt en een correcte werkhouding hebt.”
De heer Wahied (63) is één van de werknemers die via UWV bij Alfen aan de slag is gegaan. “Ik verloor mijn baan als lasser en constructiebankwerker. Via UWV kreeg ik te horen dat ze mij geschikt vonden voor een openstaande vacature bij Alfen. Ik ben daar naar de informatieavond gegaan en werd direct uitgenodigd voor een gesprek. Ik ben echt supergelukkig dat ik weer aan het werk ben.”


Groei


Alfen heeft een marktleidende positie in Nederland en groeit snel in het buitenland. In maart is het bedrijf naar de beurs in Amsterdam gegaan. Voor Alfen betekent de beursgang een unieke mijlpijl in haar 80-jarige geschiedenis. Het bedrijf maakt al jaren transformatorstations, maar de laatste jaren is vooral de vraag naar laadpalen voor elektrische auto’s en energieopslagsystemen spectaculair gegroeid. “Daardoor blijft de vraag naar monteurs groot”, stelt De Haas. “Wie hier in het opleidingstraject komt, begint met eenvoudige werkzaamheden in de voormontage, assemblage of productie. Intern leiden we de medewerkers stap voor stap op en is het mogelijk om door te groeien naar servicemonteur. Geregeld houden we ontwikkelingsgesprekken en worden de ambities besproken. De beste kandidaten zijn niet alleen allround in de techniek, maar zijn ook goed in het omgaan met klanten.”


UWV


Henk Verhage van UWV Almere is blij met de goede samenwerking met Alfen. “Voor dit jaar is het voornemen om tien arbeidsplaatsen hiervoor te creëren. In april was er een presentatie van Alfen en daarvoor hadden we zestien kandidaten geselecteerd. Tien kandidaten zijn naar de tweede ronde gegaan die bestond uit een rondleiding bij Alfen en het inplannen van individuele gesprekken. Daar zijn acht kandidaten op basis van een proefplaatsing gestart en er zitten nog vier kandidaten in de procedure. Bij dit aantal zit een kandidaat van 63 jaar, een WIA die al 8 jaar ziek is en een aantal Pawa klanten. Kortom, de eerste ervaringen van Alfen en mij zijn om dit te herhalen.”
Wie geïnteresseerd is in een uitdagende werkplek (via het UWV) bij Alfen kan contact opnemen met John de Haas via j.dehaas@alfen.com.


IN KADER

Beste Leerbedrijf


In 2017 is Alfen wederom verkozen tot Beste leerbedrijf van Nederland. Met de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van Nederland vragen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en SBB aandacht voor de 230.000 erkende leerbedrijven en 300.000 praktijkopleiders voor mbo-studenten

Artikel geplaatst op: 28 juni 2018 - 09:53

Gerelateerd

Delen