Van Westrhenen Voerman - Huren of kopen?

Het vinden van de juiste bedrijfshuisvesting is soms een hele puzzel. Niet alleen moet worden bepaald aan welke eisen het pand en de locatie moeten voldoen, er moet ook worden bekeken of er wel panden beschikbaar zijn die bij die eisen passen.


Een belangrijke keuze daarbij is of u als ondernemer het pand wil huren of kopen. Het grootste voordeel van huren is dat je flexibeler bent. Je hoeft niet direct geld vrij te maken voor een grote investering en kunt dat investeren in de groei van je eigen business. Een ander voordeel is dat groot onderhoud aan het pand voor rekening komt van de verhuurder. Daar staat wel tegenover dat je vaak vast zit aan een langjarig huurcontract en te maken hebt met een verhuurder met zijn eigen eisen. Toch is voor de meeste ondernemers huren de beste optie, ook omdat er nou eenmaal meer panden voor verhuur beschikbaar zijn dan er te koop staan.
Maar ook koop biedt zowel voor- als nadelen. Als je een pand koopt investeer je in de toekomst van je eigen bedrijf. Met de huidige lage rente is financiering van een pand relatief voordelig en de prijzen voor vastgoed zijn in Almere zeker nog acceptabel. De onderhoudskosten zijn bij koop uiteraard wel voor eigen rekening, maar, als de hypotheek is afgelost, ben je ook echt eigenaar van het vastgoed en kun je profiteren van eventuele waardestijging. Ook ben je als koper onafhankelijker want je hebt geen verhuurder en je kunt het pand bij gewijzigde omstandigheden zelf verkopen of verhuren. Eventuele nadelen van kopen doen zich vooral voor als de marktomstandigheden verslechteren. Als het pand dan niet meer voldoet aan de eisen van de onderneming heb je op dat moment te maken met een lagere waarde bij verkoop en is het vinden van een nieuwe gebruiker moeilijker.
Grootste knelpunt is de beperkte beschikbaarheid van panden die te koop worden aangeboden. Daarbij sluiten zowel kwalitatief als kwantitatief vraag en aanbod niet altijd op elkaar aan. Eventueel kan nieuwbouw dan een optie zijn, omdat het pand dan helemaal kan worden afgestemd op uw wensen. De relatief hoge grondprijzen in Almere en daarmee de moeilijkere financierbaarheid is hierin echter een belangrijke hindernis. Het kan dus zijn dat hoewel u liever koopt, toch aangewezen bent op huurpanden. Uw bedrijfsmakelaar kunt u helpen met het maken van de juiste beslissing, zodat alle puzzelstukjes voor uw onderneming op de juiste manier in elkaar vallen.


Roger Bakker


Van Westrhenen Voerman Bedrijfshuisvesting
Randstad 20-25
1314 BB Almere
www.vanwestrhenen-bog.nl
bakker@vanwestrhenen.nl

Artikel geplaatst op: 28 juni 2018 - 06:28

Gerelateerd

Delen