Floriade Werkbedrijf officieel gestart

Het Floriade Werkbedrijf is vorige week officieel van start gegaan. De samenwerking tussen uitzendbureau Randstad, UWV en de gemeente Almere wil minimaal 340 duurzame banen creëren rond de Floriade die in 2022 in Almere gehouden gaat worden. Inmiddels zijn de eerste doorplaatsingen al een feit.
De officiële start van het Floriade Werkbedrijf. V.l.n.r: wethouder Froukje de Jonge, Ellen van Poorten en Inge Dijkstra (Randstad) (Foto: MonaVid)

Ellen van Poorten, programmadirecteur Arbeid & Participatie Floriade, liet weten dat de oprichting van het Floriade Werkbedrijf, waarin private partijen (zoals Randstad) samenwerken met de overheid een ware trendbreuk is. “De Floriade dient als vliegwiel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Die mensen kunnen dus uit de WW of de bijstand. Dat heeft een positief effect op hun levens, maar ook voor de gemeentelijke uitgaven.”
Inmiddels zijn de eerste doorplaatsingen al een feit. Van Poorten maakte duidelijk dat de banen die gecreëerd worden in fases van inhoud verschillen. In de making of-fase (die inmiddels aan de gang is) gaat het vooral om banen die betrekking hebben op de aanleg van het terrein. Hiertoe worden bijvoorbeeld grondwerkers, chauffeurs, betonwerkers en installatiemonteurs opgeleid. In totaal gaat het om 1400 arbeidsjaren, met een spin-off van ruim 2500 arbeidsjaren.
Tijdens de expositie in 202 gaat het om 1500-1700 banen vooral in horeca, maar ook beveiliging, hospitality, schoonmaak en bijvoorbeeld parkeerbeheer.
De werknemers krijgen hiervoor een opleiding en daarbij is het de bedoeling dat deze mensen door de opleiding en opgedane ervaring makkelijker plaatsbaar zijn. Met Randstad zijn daarover afspraken gemaakt volgens een bonus/malus regeling. Het uitzendbureau krijgt voor iedere doorplaatsing naar regulier werk een bonus uitbetaald. Is de werknemer na negen maanden nog steeds aan het werk dat wordt er een extra bonus uitgekeerd en na twaalf maanden nog eens. “De ervaring leert dat na 12 maanden dienstverband nog maar 5% kans bestaat dat de werknemer terugvalt in de bijstand”, aldus Van Poorten die aangaf dat ook na afloop van de Floriade mensen nodig blijven voor het onderhoud van de wijk, zoals bijvoorbeeld het arboretum.
Artikel geplaatst op: 13 april 2018 - 11:29

Gerelateerd

Delen