Countus - Me too!!

Toen ik lang geleden op de HEAO koos voor de fiscale studierichting, wees de docent er al op: als je voor het beroep belastingadviseur kiest, veroordeel je jezelf tot levenslange studie!


En ja hoor, ruim 35 jaar later kan ik dat bevestigen. Het fiscale vakgebied kenmerkt zich door een voortdurende tsunami aan nieuwe wetgeving en ontwikkelingen in de fiscale rechtspraak. Maar ook de steeds complexere samenleving maakt, dat het steeds lastiger is om eenduidige wetgeving te fabriceren die toepasbaar is in de praktijk.
Mijn hele werkzame leven gaan er met regelmaat geluiden op over lastenverlichting voor ondernemers en vereenvoudiging van de fiscale regels. Soms lukt dat ook wel op onderdeeltjes, maar per saldo is het fiscale werkterrein nog altijd heel divers, complex en vol met voetangels en klemmen.
Voor een belastingadviseur met liefde voor zijn vak uiteraard ook een speeltuin, dat wel! Maar kan een belastingadviseur alles wat er fiscaal speelt en verandert bijhouden? Nee, dat is niet te doen. Er zijn zoveel fiscale nieuwsbrieven (digitaal en papier), webinars, seminars, studiebijeenkomsten en wat al niet meer om de belastingadviseur permanent bij te scholen. En dan is het selecteren geblazen; wat is voor mij en voor mijn klantenkring van belang om te volgen en me erin te verdiepen? En wat sla ik over?
En zo las ik onlangs een digitale fiscale nieuwsbrief: fiscaal besluitje zus, Hofuitspraakje zo, toen mijn oog viel op de rubriek 'Meest gelezen'. Da’s wel een aardige rubriek, want dat is een selectie van vijf titels van artikeltjes die mijn collegafiscalisten kennelijk belangrijk hebben gevonden om te lezen.
Ik moest wel effe lachen toen ik zag wat er op de eerste plaats als meest gelezen stond: “Hoge Raad stelt prejudiciële vragen over live interactieve erotische webcamsessies”!
Tsjonge, wat zou er in deze titel nou bij mijn fiscale collega’s de belangstelling hebben gewekt om op deze titel door te klikken naar het artikel? De woorden 'Hoge Raad'? 'Prejudiciële vragen'? Of toch 'Live interactieve erotische webcamsessies'? Toch nieuwsgierig geworden, heb ik me laten “verleiden” om op de titel door te klikken. En wat denk je? Een heel fiscaaltechnisch en specifiek vraagstuk over een heel specifieke casus, zéker niet interessant voor mij en mijn klantenkring! Zonde van mijn tijd. Maar ik moet nu dus wel bekennen: me too…


Henk-Jan Roersma RB


Senior Belastingadviseur

Artikel geplaatst op: 22 februari 2018 - 06:23

Gerelateerd

Delen