Wethouder Froukje de Jonge trots op ondernemers

Bij werkbezoeken van wethouder Mark Pol (Economische Zaken) zagen ondernemers ook zijn collega Froukje de Jonge de laatste jaren steeds vaker opduiken. Misschien was het voor de ondernemers wel verrassend om een wethouder met een ‘sociale portefeuille’ op de werkvloer te zien.

Wethouder Froukje de Jonge (links) op bezoek bij de opleiding Verzorgende IG. (Foto: aangeleverd)


“Nou dat valt wel mee, hoor”, zegt De Jonge. “Er bestaat een beeld dat werkgevers keiharde zakenlui zijn die uitsluitend aan zichzelf denken. Maar ik heb de afgelopen vier jaar juist gemerkt dat je ondernemers helemaal niet hoeft aan te zetten. Ze willen heel graag meedenken en meedoen om Almeerders weer aan het werk te krijgen. En dat is belangrijk. Want werk is een medicijn voor wie in de shit zit. En werk is ook het middel om weer uit de shit te komen.”
De CDA-wethouder is dus nadrukkelijk het gesprek aangegaan met de ondernemers in de stad. “En dat was bijzonder plezierig. Ik merkte dat ondernemers zeker bereid zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. Daar is echt geen quotumwet voor nodig, hoor.”
De gemeente heeft daar zelf het goede voorbeeld voor gegeven. “En daar ben ik blij mee, want zo hebben we als gemeente zelf ervaren wat een gedoe het kan zijn: zoveel bepalingen, zoveel regels. Daar leren we van.”

Armoedebeleid


In het armoedebeleid spelen werkgevers ook een belangrijke rol. De Jonge: “Ik hield eens bij een ondernemersbijeenkomst een vlammend betoog over het belang dat ondernemers meedoen bij het bestrijden van armoede. Die kreeg ik keihard terug: ‘We willen wel meedoen, maar waaráán?’ . Pijnlijk, want ik kon daar geen antwoord op geven. Er was niets concreets. We moeten ze natuurlijk wel iets bieden als gemeente.”
In januari startte daarom de Almeerse Uitdaging: een bedrijvennetwerk en een online marktplaats. Daarmee moet het voor bedrijven en organisaties makkelijker worden om elkaar te vinden bij het opstarten van goede doelen, of maatschappelijke projecten. “En inderdaad, bedrijven willen hier graag aan meedoen. Het valt me iedere keer weer op hoeveel power er bij ondernemers is. Ik ben nog niet de hoek om en zitten nog wat na te denken, en dan worden er al zaken geregeld. Heerlijk. De Almeerse Uitdaging is vanuit werkgevers ontstaan en dus niet opgelegd door de overheid. Mijn laatste zorg is dus wel of het bedrijfsleven wel aan wil haken.”


Model van toekomst


Eind januari startte een eerste lichting van dertien Almeerders met een nieuwe opleiding Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) bij MBO College Almere. “Stuk voor stuk mensen die vastgelopen zijn op de arbeidsmarkt”, aldus De Jonge. “Via dit werk/leertraject kunnen zij aan de slag als Verzorgende. Daar is een groot tekort aan. De opleiding kwam tot stand door samenwerking tussen de Zorggroep Almere, ROC van Flevoland, UWV en de gemeente. Hoe fantastisch is dat? Al deze partijen waren bereid hun nek uit te steken. Dertien Almeerders zien nu weer licht aan het eind van een tunnel. Fantastisch. Voor mij is dit het model van de toekomst. Want dit model kan je ook neerleggen in de Techniek of de Horeca.”


Verkiezingen


Dat werkgevers zich sociaal willen laten gelden, merkt De Jonge ook aan de strijd rond de Participatiepenning. “Sinds drie jaar hebben we de Participatiepenning als prijs voor de meest inclusieve werkgever van de provincie ingesteld. De eerste keer was het echt even zoeken naar een bedrijf dat de penning verdiende. Nu merken we dat bedrijven die penning echt koesteren en graag willen verdienen. Daar merk je dus hoezeer het bedrijfsleven ermee begaan is.
De verkiezing van de Participatiepenning is in april. In maart zijn er dan eerst nog de gemeenteraadsverkiezingen. Het is uiteraard niet zeker of De Jonge na de verkiezingen in maart terugkeert als wethouder. “Aan mij zal het niet liggen. Ik ben hier nog lang niet klaar”, zegt ze afsluitend.

Artikel geplaatst op: 22 februari 2018 - 15:32

Gerelateerd

Delen