Almere in Top 3 van lege kantoorruimtes

Almere zit in de Top 3 van het aantal kantoorruimtes dat leeg staat. Alleen Capelle aan den IJssel en Stichtse Vecht scoren nog slechter. Des te opvallender is dat het bedrijf Moar de kantoorruimtes van het oude postkantoor aan de Spoordreef gaat verhuren. 18 januari was de officiële opening.

Wethouder Mark Pol opende donderdag 18 januari het kantorencomplex van Moar aan de Spoordreef door een 'Moar-kop te eten'. (Foto: Fred Rotgans)


Eigenaar Andrea van der Werf heeft in de centra van Drachten en Leeuwarden succesvol het Moar-concept uitgerold . Dat betekent dat huurders op een A-locatie een representatief kantoor hebben, inclusief faciliteiten en gebruik van gezamenlijke ruimtes. “We begonnen met onze business midden in de crisistijd”, zegt Van der Werf. “Dus de formule sloeg aan. Om die reden ben ik ook gevraagd om het pand aan de Spoordreef te gaan beheren. Het is een behoorlijke uitdaging want het totale pand omvat 5000 m2 kantoorruimte en staat voor het grootste deel leeg.”
Van der Werf kende Almere alleen van familiebezoekjes, maar was nog nooit in het stadscentrum geweest. “Toen ik me aan het oriënteren was, merkte ik dat Almere goed in onze filosofie past. Op de Spoordreef zitten we op een A-locatie. Het is een prachtig pand, midden in het centrum.”
Maar als nieuwkomer in de stad verbaasde Van der Werf zich het meest over de situatie van de Almeerse kantorenmarkt. “Dat Almere in de Top 3 van kantorenleegstand staat is natuurlijk al zorgwekkend, het gaat om 30% van het totale aanbod, maar Almere heeft landelijk gezien ook nog eens relatief lage huurprijzen. Deze liggen ongeveer gelijk met de huurprijzen die wij in Drachten en Leeuwarden hanteren. Je zou andere cijfers verwachten voor een stad die zo dicht bij het dure Amsterdam ligt.”


Werkgelegenheid


Op het stadhuis werd Van der Werf verteld dat Almere geen acquisitie doet richting de hoofdstad. “De gemeente Almere doet er alles aan om de werkgelegenheid in de stad te behouden. Er wordt dus vooral gekeken of de leegstaande kantoren door Almeerse bedrijven kunnen worden opgevuld. Dat is op zich een goede gedachte die ik snap, maar volgens mij kan het geen kwaad om die slag met Amsterdam aan te gaan. Almere heeft veel te bieden qua bereikbaarheid, werkgelegenheid en is betaalbaar.” Moar zal zich in ieder geval niet beperken tot de Almeerse markt. “Wij kiezen voor een persoonlijk aanpak”, legt Van der Werf uit. “Vaak zie je dat makelaars meerdere kantoorpanden in een stad in hun portefeuille hebben. Wij kiezen ervoor om één pand te exploiteren, altijd middenin het centrum. Vanuit dat pand rollen we ons netwerk uit. Klanten zeggen dat wij ‘ziel’ in een pand brengen. Dat is een mooi compliment.”
De formule lijkt inmiddels ook in Almere te werken. Nog voor de officiële opening van het pand aan de Spoordreef waren al flink wat units verhuurd.


Martineztoren


Inmiddels merkt Van der Werf dat vanuit het stadhuis actief wordt gewerkt om de kantorenleegstand weg te werken. “Ik moet ook eerlijk zeggen dat zo’n groot pand als de Martineztoren (de witte wolkenkrabber bij het station, red.) de situatie wel vertekent. Zo’n kolos draagt flink bij aan die 30% leegstand. Nu wordt dat pand omgebouwd tot hotel en zal het percentage dus zakken. En de gemeente is actief bezig om een aantal kantoorpanden om te bouwen tot woonruimtes.”
En ook het pand aan de Spoordreef zal waarschijnlijk snel vollopen. “Ik geloof in binnenstedelijk vastgoed. We zien toch een tendens dat het bedrijfsleven daar nu eerder voor kiest, dan voor bedrijventerreinen aan de rand van een stad. En we merken duidelijk dat de economie aantrekt. Dus de voortekenen zijn goed.”

Artikel geplaatst op: 22 februari 2018 - 12:38

Gerelateerd

Delen