Robert Maaskant helpt spelers Almere City met maatschappelijke carrière
‘Voorkomen dat er een gat van tien jaar in CV komt’

Ex-voetballer en -trainer Robert Maaskant is bij Almere City FC gestart met een pilotproject om topsporters tijdens hun carrière op te leiden tot online marketeer. Met zijn bedrijf Recruit a Student zorgt hij dat de spelers werkervaring opdoen bij leden van de businessclub van de voetbalclub.


Ondanks dat hij pas 49 jaar oud is, heeft Robert Maaskant een karrenvracht ervaring opgedaan in de topsport. Hij was voetballer en trainer bij verschillende profclubs (zie kader). Die ervaring komt goed van pas nu hij zijn bedrijf Recruit a Student is begonnen. “Een onderdeel van mijn bedrijf is de Topsportlijn”, legt Maaskant uit. “Daarmee zorgen we ervoor dat topsporters zich naast hun sportcarrière ook maatschappelijk ontwikkelen. Zo hebben we een traject ontwikkeld waar we ze opleiden tot online marketeers. Maar we zetten ook sporters in voor promotionele doeleinden of bij de klantenservice.”
De voetbalclub Almere City FC dient daarbij als pilotproject. “We richten ons bewust niet op sporters met een A-status of voetballers uit de eredivisie”, zegt Maaskant. “Want die kunnen zich meestal financieel wel op hun toekomst voorbereiden. Voor spelers in de Jupiler League is dat niet zo vanzelfsprekend. Die hebben vaak een parttime-contract. In die categorie weet ik zeker dat verreweg de meeste spelers uiteindelijk een maatschappelijke carrière moeten opbouwen. Zij moeten absoluut voorkomen dat er een gat van tien jaar in hun CV zit.”
Veel van die spelers focussen zich volledig op hun voetbalcarrière in de hoop het grote geld binnen te halen. “En zo hoort het ook”, benadrukt Maaskant. “Een sporter gaat altijd voor het hoogst haalbare. Daar is niets mis mee. Sterker: dat is het sterke punt waarmee hij zich kan onderscheiden.”

Opleiding valt stil


Aan de andere kant zorgt die scherpe focus op voetbal ervoor dat de spelers weinig oog hebben voor hun maatschappelijke carrière. Maaskant: “Zelfs de opleiding valt stil. Ik ben de laatste die dat zal veroordelen, want ik weet hoe het werkt in die wereld. Met dit pilotproject willen we in dat gat springen. We zoeken dan de samenwerking met leden van de businessclub. Die geven de spelers de kans om als uitzendkracht hun werkzaamheden als online marketeer uit te voeren voor zo’n acht tot zestien uur per week. Het bedrijf loopt geen enkel risico en de spelers krijgen gewoon betaald voor hun diensten, waar ze ook weer op afgerekend worden. We hanteren daarbij een tarief dat vergelijkbaar is met andere uitzendbureaus. Het ligt zelfs iets lager.”

Elf spelers


Elf spelers van Almere City FC gaven zich op voor het pilotproject. “Dat viel ons niet tegen”, zegt Maaskant. “Inmiddels zijn er twee bijeenkomsten geweest. Daarin werd duidelijk dat niet iedere speler het niveau heeft om online marketeer te worden. Daarom hebben we ook een tweede groep samengesteld die we dan gaan plaatsen bij schilderbedrijven of garagebedrijven. Het gaat niet zozeer om het halen van een diploma, maar meer nog om het opdoen van werkervaring.”
Alhoewel Recruit a Student nog niet actief de leden van de businessclub heeft benaderd, hebben wel al vijf bedrijven belangstelling getoond. “Ik denk dat het voor Almeerse bedrijven een absolute meerwaarde is om een profvoetballer van Almere City in het team te hebben. Bovendien matchen sporters en bedrijven vaak goed, want ook bedrijven willen ook het hoogst haalbare. De mentaliteit van sporters is voor hen perfect: ambitieus, gedisciplineerd en prestatiegericht op het juiste moment.”


Duaal


Voor de voetballers zelf heeft de Topsportlijn van Recruit a Student nog een bijkomend voordeel. “De prikkel om te studeren en de hernieuwde focus op maatschappelijk gebied zorgt voor een goede balans tussen de linker- en de rechter hersenhelft. Dat is voor de ontwikkeling uitstekend. Ik heb het daar ook met de trainers Jack de Gier en Marco Heering over gehad. En zij waren ook enthousiast. Ze staan er helemaal achter. Net als John Bes, de directeur van Almere City FC.”
Ondanks dat het pilotproject nog maar kort loopt, is Maaskant al tevreden over de resultaten. “We voorzien in een behoefte. Ik heb zeer goede contacten met vijftien andere clubs in de Jupiler League, dus kunnen we het daar dan ook uitrollen. Uiteindelijk zie ik ook handballers of hockeyers dit traject doorlopen.”
IN KADER


Robert Maaskant


Robert Maaskant (49) speelde als profvoetballer bij Go Ahead Eagles, Emmen, Motherwell FC, FC Zwolle en Excelsior. Als trainer was hij actief bij Willem II, RBC Roosendaal, NAC Breda, Wisla Kraków, Texas Dutch Lions, FC Groningen, Dinamo Minsk, Columbus Crew en sloot zijn carrière af bij Go Ahead Eagles. Momenteel heeft hij het uitzendbureau Recruit a Student en een reisbureau. Voor de gemeente Breda is hij actief als adviseur. In de weekeinden is hij analist bij Fox Sports en de NOS.

Artikel geplaatst op: 22 februari 2018 - 12:23

Gerelateerd

Delen