Herrema wil IJmeerlijn nieuw leven inblazen

ALMERE – Wethouder Tjeerd Herrema wil de aanleg van de IJmeerlijn nieuw leven inblazen. De Almeerse wethouder zei dat voor de microfoon van de NOS.

Een optie voor de IJmeerlijn (Foto: NOS)


De realisatie van de IJmeerlijn wordt geregeld opgeworpen als het over de bereikbaarheid van Almere gaat. Het is een soort lightrail-verbinding van Almere naar Amsterdam. Een optie is dat de lijn start bij het knooppunt A27/A6 en dan in een rechte lijn bij Almere Pampus de Flevopolder verlaat en bij de Amsterdamse wijk IJburg verder loopt naar de Zuidas. De voedingsbodem voor de plannen werd behoorlijk concreet, maar de crisis in 2008 deed de discussie vervolgens verstommen omdat er onvoldoende geld beschikbaar was. Tegenover de NOS laat Herrema weten dat het tijd is om het plan weer af te stoffen, maar merkt ook dat het Rijk de hand op de knip wil houden. "Er is door het kabinet wel meer geld vrijgemaakt voor mobiliteit, maar het meeste is al belegd voor asfalt."
Volgens Herrema loopt de hele Randstad vast als er geen extra investeringen komen. Hij stelt dat op dit moment de wegen weliswaar verbreed worden, maar dat de trein nog steeds over een enkel lijntje de polder ingaat. “Gebeurt er niets, dan staat alles vast. De verbinding met Amsterdam en de grote steden eromheen: daar maak je het grote verschil. We vragen het kabinet om daar een investering in te doen. Daar waar het echt loont."

Artikel geplaatst op: 08 januari 2018 - 15:33

Gerelateerd

Delen