Column Hans van Sunder
Leasefiets

Hans van Sunder Het is misschien wel een metafoor voor hoe de mobiliteitsbehoefte van fleetowners en leaserijders is aan het of gaat veranderen, maar toen Friesland Lease vijf jaar geleden met het plan voor de leasefiets kwam, zag je menig expert de wenkbrauwen fronsen. De start was ook moeizaam, maar nu loopt de leasefiets als een trein. Dit jaar denkt Friesland Lease 7.000 nieuwe contracten af te sluiten. De fiets, vaak elektrisch, wordt dan ook gezien als een goed alternatief voor de (tweede) auto of het openbaar vervoer.
De vraagt rijst hoe lang het klassieke concept van de leaseauto nog blijft bestaan. Dat de werknemers met een buitenfunctie bijna automatisch een auto van de zaak krijgt? Natuurlijk, er zal altijd een groep mensen zijn die niet anders wil of kan. Maar wat heb je er als bedrijf aan dat de leaseauto de hele dag voor de deur blijft staan. Is het niet handig om de auto van de zaak te delen of om werknemers een mobiliteitsbudget te geven, zodat ze zelf kunnen kiezen uit de vorm van vervoer. De bus, de trein, de fiets, of toch de auto? Een mobiliteitsbudget kan ook zeker kostenbesparend werken. En het is een stuk duurzamer.
Niet zo gek dus dat Greenwheels, aanbieder van 1.700 deelauto's in ons land, zich nu ook op de zakelijke markt gaat richten. Ook autoverhuurbedrijf Sixt heeft met Fastlane een on-demand autoverhuurdienst in het leven geroepen, dat voor bedrijven ook interessant kan zijn, zeker als je de auto in de toekomst niet meer op aangewezen plekken moet inleveren, maar overal in de stad achter kunt laten. En dat carsharingbedrijf Car2Go, onderdeel van Daimler AG, in Amsterdam zo'n succes is, is niet zomaar. Bij met name jongeren is het bezit van een auto niet echt een must. Ze zijn een stuk pragmatischer dan ouderen, die vaak blijven hangen in oude gewoontes en waar verandering tot onrust leidt.
Maar hoe je het ook wendt of keert, er gaan zeker dingen veranderen. Dat autonoom rijden daar een belangrijke rol in gaat spelen, is ook zonneklaar. Dat het nog wel even gaat duren, is een derde zekerheid.

Autojournalist
HvS Publiciteit
hvsunder@gmail.com
Artikel geplaatst op: 07 september 2017 - 06:00

Gerelateerd

Delen