Flynth - Van welke partij wordt u fiscaal wijzer?

Ter voorbereiding op de verkiezingen voor de Tweede Kamer op woensdag 15 maart vul ik de Fiscale Stemwijzer in. De vragen die voorbij komen zijn voor mij prikkelend. Ik realiseer mij dat als de politiek synchroon zou lopen met mijn voorkeur, ik een stuk minder advieswerk zou hebben.


Wij, adviseurs en accountants, bestaan toch bij de gratie van wet- en regelgeving. Als de wetgever tracht het “makkelijker te maken” ontstaat er weer voor jaren werk! U begrijpt dat ik hiervan kan genieten, denk bijvoorbeeld aan de werkkostenregeling waar ik nu al 3 jaar van profiteer. Ook het pensioen in eigen beheer blijft nog steeds een fiscale melkkoe.
Voor de beeldvorming een aantal van de 32 voorgelegde stellingen:
“De inkomstenbelasting moet nog maar één tarief kennen”
EENS, in mijn opinie zou dit bijdragen aan een eerlijker systeem. Als belastingheffing voor iedereen gelijk is, hoeft niemand zich bezig te houden met belastingontwijking en betalen we dus allen evenveel. Ook brengt dit een hoop besparingen. Door minder fiscaal advies en controle, meer geld voor andere doeleinden.
“Multinationals moeten net zo goed belasting betalen als ieder ander”
EENS, maar wel graag in Nederland. Het beperkte nieuws omtrent ons Nederlandse belastingparadijs heeft mij wel getriggerd. Wij weten de multinationals te verleiden om zich in Nederland te vestigingen. Netherlands First! Waardoor er niet alleen meer werkgelegenheid is, maar ook meer belasting wordt betaald. De huidige wetgeving biedt voldoende mogelijkheden om de brievenbusvennootschappen aan te pakken, maar dan moet de fiscus ze wel controleren. Voordeel is dat ze in grote getalen zijn gevestigd op hetzelfde adres (het trustkantoor).
“Zzp’ers moeten verplicht worden verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid ”
EENS, als de lasten voor iedereen gelijk zijn, werkt dit schijnzelfstandigheid tegen. Het minimaal verplichten van de vrijwillige verzekering van het UWV biedt hier een uitkomst. Dit draagt bij aan ons sociale zekerheidsstelsel.
Ik heb de stemwijzer tweemaal ingevuld. Eenmaal eerlijk op basis van mijn eigen ideeën. Bij de tweede heb ik gedacht aan de optie die de meeste regels tot gevolg zouden hebben en mij daarmee het meeste werk oplevert. Vult u hem ook in? Ik hoor graag hoe u denkt over de verschillende vraagstukken…
U kunt de stemwijzer bekijken via www.defiscalestemwijzer.nl
De Fiscale Stemwijzer is een initiatief van Flynth en Register Belastingadviseurs
Survival of the fittest
Yvette de Bake
vestigingsdirecteur Flynth Almere

Artikel geplaatst op: 02 maart 2017 - 05:49

Gerelateerd

Delen