Countus - De Gouden Tip

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Keuzes moeten worden gemaakt tussen wat we nog dit jaar zullen doen en wat we naar volgend jaar kunnen verschuiven. Wat bepaalt de prioriteiten in die misschien lange To Do-list?


Als belastingadviseur weet ik dat wel. De nieuwe belastingwetgeving die vanaf de knallende fles champagne om oo:oo uur per 1 januari 2017 geldt is één van de bepalende factoren. Nog even gauw gebruik maken van die of die faciliteit voordat deze verdwijnt. Of juist wachten met een voorgenomen actie of stap tot die nieuwe wet is ingegaan? Gelukkig voorziet uw accountant dan wel belastingadviseur u van een mooie slotnieuwsbrief 2016 geheten ‘Eindejaarstips’. Het is een lange lijst met een bonte verzameling van grotere en kleinere fiscale aandachtspunten op gebied van vooral inkomsten-, vennootschaps-, loon-, omzet-, erf- en schenkbelasting. Vaak is de lijst nog wel gerubriceerd naar B.V.-onderneming, inkomstenbelastingonderneming, DGA en (vermogende) particulier.
Op zich niets mis mee hoor, maar mij bekruipt hierbij toch wel een wat gemengd gevoel. Het voelt toch een beetje alsof wij u een paar handen vol puzzelstukjes toe gooien met de boodschap “kijk maar eens of er wat voor u bij zit om een mooi plaatje te maken, succes ermee en als er vragen zijn, hoor ik het wel”. Wij hebben u zo toch maar mooi over van alles volledig geïnformeerd….!
Hoe zou dat anders en misschien beter kunnen? Als het over adviesgerichtheid gaat in een gesprek met een -al dan niet- nieuwe klant, zeg ik letterlijk dat ik niet met mijn neus langs de plinten kan gaan om op te snuiven of er misschien ontwikkelingen zijn waarover geadviseerd kan worden. Natuurlijk, ik ken mijn klanten en als er vanuit de belastingwereld ontwikkelingen zijn die voor hen van belang zijn, neem ik contact op. Maar welke gedachten en ontwikkelingen spelen er verder bij hen, waarop ik misschien fiscaal kan inhaken? Daarvoor moet je elkaar toch, liefst geregeld, spreken.
En als ik dat uitgangspunt nu koppel aan die nieuwsbrief met fiscale eindejaarstips 2016, kom ik tot mijn mooiste eindejaarstip: maak snel een afspraak met uw belastingadviseur voor een uurtje of anderhalf om met de benen op tafel, kopje koffie erbij de fiscale kansen en mogelijkheden te bespreken.
Kost een beetje, maar direct resultaat.
Gouden tip, toch?


Henk-Jan Roersma RB


Countus
Senior Belastingadviseur

Artikel geplaatst op: 15 december 2016 - 06:46

Gerelateerd

Delen