"Imago-schade voor Floriade"

 

Foutenfestival bij onteigening Camping Waterhout

ALMERE - (UPDATE) De gemeente heeft bij de onteigening van Camping Waterhout opnieuw fouten gemaakt. De onteigening was nodig omdat de camping niet onder de voorwaarden van de gemeente wil vertrekken van het Floriadeterrein. De gemeenteraad moet nu opnieuw beslissen over een gedeeltelijke onteigeningsprocedure. Het gaat om het meest zuidelijke deel.

Wethouder Tjeerd Herrema (midden) tijdens de persconferentie

De gemeente maakte dit bekend tijdens een ingelaste persconferentie. Eerder was al bekend dat de gemeente een tikfout had gemaakt met betrekking tot de kadastrale gegevens. Deze fout is hersteld, maar niet op de juiste manier Nu blijkt ook dat de onteigeningsprocedure uitsluitend naar de camping als VOF is gestuurd, in plaats van naar alle drie de eigenaren. Ook andere cijfers kloppen niet. Zo zit er in de onteigeningsprocedure een fout in de oppervlakte van het perceel. "Er zijn cijfers omgedraaid", meldt wethouder Tjeerd Herrema. "Dit zijn vormfouten die niet zomaar gerepareerd kunnen worden. De hele onteigeningsprocedure moet opnieuw naar de gemeenteraad." Het gaat om de onteigening van de grond die bedoeld is voor de verbreding van de A6. Of dit de gemeente geld gaat kosten was nog niet helemaal duidelijk. Herrema verwacht ook dat de bedoelde grond nu niet op tijd geleverd kan worden aan Rijks Waterstaat. Of dit de gemeente geld gaat kosten is nog niet duidelijk.

Herrema baalt stevig. "Dit had niet mogen gebeuren. Het is slecht voor het imago van de Floriade." Er komt een intern en een extern onderzoek naar de Floriade. De hele organisatie gaat doorgelicht worden. "Bovendien gaat de gemeentesecrerais adequate maatregelen nemen om dit soort fouten te voorkomen", zegt de wethouder. Of er daardoor koppen gaan rollen op het gemeentehuis kon de wethouder nog niet zeggen. "Maar dit had absoluut niet mogen gebeuren. De nieuwe gemeentesecretaris kijkt er fris tegen aan. Ik vind wel dat hij met maatregelen moet komen."

Herrema verwacht niet dat de Floriade hierdoor in tijdsproblemen komt. "We hadden een kleine voorsprong op het tijdspad. Nu vallen we terug op het oorspronkelijke plan. Het wordt buitengewoon krap hierdoor. Er mogen nu echt geen fouten meer komen. Er moeten ook beheersmaatregelen komen", vond de wethouder. Welke dat zijn moet nog duidelijk worden.

Herrema herhaalde het aanbod aan de camping van de gemeente om op een nieuwe plek een doorstart te maken. Dat zou dan zijn bij het surfstrand in Almere Haven, de kustzone van Haven. "We zouden daar het sufstrand kunnen uitbreiden zodat dat bijvoorbeeld geschikt wordt voor het WK surfen. Dat is weer goed voor de camping. Bovendien heeft de camping daar de mogelijkheid om verder uit te breiden."
Komende week krijgen de campingeigenaren een brief over de ontstane situatie. "We gaan ook weer met hen in gesprek. We hebben inmiddels 23 gesprekken met de campingeigenaren gehad. Zeven daarvan waren niet met alle eigenaren. Dat had wel gemoeten. Dat moet dus beter", aldus de wethouder.

Herrema meldde ook dat er goed nieuws was voor de Floriade. Zo hoopt hij op een bijdrage van de Provincie en van het Rijk. "Ook het businessplan is klaar. Dat ligt nu bij de Raad van Commissarissen. Verder is het groenplan klaar en wordt komend jaar het eerste gebouw van de Floriade gerealiseerd."

De eerste reacties uit de gemeenteraad komen inmiddels binnen. Toon van Dijk (PVV) vraagt zich af of wethouder Herrema wel capabel is voor deze taak. "Wie is hier incompentent?", vraagt hij zich af, "de ambtenaren of de wethouder."
Jan Lems van D66 spreekt over "knulligheid."
(NIEUWE UPDATES BINNENKORT VERWACHT)

 

 

 

Artikel geplaatst op: 04 november 2016 - 15:00

Gerelateerd

Delen