Oud-Floriade-bestuurder Hans van Driem:

'Almere komt 20 miljoen euro tekort voor Floriade'

ALMERE, 16 december 2015 – Hans van Driem, onder andere voormalig directeur commerciële zaken van de Floriade in 1992 (Zoetermeer), oprichter van Walibi, directeur van Six Flags en als directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en Holland Business Promotion Office tien jaar betrokken geweest bij Holland Promotie, ziet aardig wat ‘uitdagingen’ voor Almere als het gaat om de organisatie van de Floriade in 2022. ‘De gemeente Almere heeft gekozen voor de meest dure locatie die er is.’


Terwijl de gemeente vorige week een directie presenteerde voor een speciale Floriade BV, kijkt ondertussen ook een aantal bewoners kritisch mee naar de totstandkoming van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2022: het Burgercollectief Almere-Floriade. Hans van Driem werd benaderd door Anton Contant en Ger-Jan Mensink van dit collectief, omdat volgens hen ook iemand van buiten de gemeente eens kritisch moet kijken naar de plannen van de gemeente Almere voor de organisatie van de Floriade in 2022.
Van Driem, inmiddels gepensioneerd, maakte in oktober een analyse van het grootste evenement van Nederland, de Floriade. “De Floriade is essentieel in Holland-promotie. Het is een uniek instrument om Nederland internationaal neer te zetten. Het is goed voor de BV Nederland, maar door gepruts van de gemeente Almere dreigt het nogal mis te lopen. Als de gemeente zo doorgaat loopt ze sowieso een tekort van 20 miljoen euro op. Dat betekent het eind van de Floriadereeks.” En dat is precies waar het voor Van Driem om gaat: als deze Floriade in 2022 fout loopt, dreigt een marketingtool voor Nederland kapot te gaan.

 
Legacy


Het probleem ligt volgens Van Driem op meerdere vlakken: financieel en de legacy van Floriade, hoe de gemeente omgaat met wat er na afloop overblijft van de Floriade. “Er staat in het Masterplan niks over wat er na afloop van zes maanden Floriade gebeurt met de gebouwen die zijn neergezet. Kijk maar naar eerdere Floriades, die in Venlo bijvoorbeeld, daar staat het hoofdgebouw al jaren leeg. Daarnaast staan de kosten van de tentoonstellingshal, het hart van de Floriade, niet eens in de begroting. Ook dat geld moet uit de markt gehaald worden. Verder is er gekozen voor een bizarre locatie dat bovendien geweldig duur is: er moet over de A6 een platform van dertig hectare groot gebouwd worden met een betonnen rand. Dat project al is zó kostbaar. Er zijn zoveel potentiele plekken in Almere beschikbaar, waarom kiezen ze geen goedkoper stuk grond?”
Volgens Van Driem is juist deze locatie gekozen om de verbreding van de A6 tot de grens met Lelystad te krijgen. “De verbreding van de A6 is door Rijkswaterstaat in drie delen geknipt. Over het laatste stuk was nog onduidelijkheid, totdat de gemeente Almere besloot de Floriade over de A6 te leggen.” Tevens mist Van Driem wat er precies staat te gebeuren in de Floriade. “Er is geen gedegen marktonderzoek gedaan. Je moet wat kunnen bieden waarvan mensen zeggen: wauw. Dat ontbreekt nu.”
Volgens hem heeft het burgercollectief gelijk dat ze zich zorgen maken om de komst van de Floriade naar Almere. “Ik zou zeggen: kijk naar een andere locatie of blaas het af. Dit kost Almere veel te veel extra geld.”


Burgercollectief


Het Burgercollectief Almere-Floriade is een bewonersgroep dat de ontwikkelingen van de Floriade kritisch volgt. Op twee punten is dit collectief alert: het verdwijnen van het groen in het toekomstige Floriadegebied en de financiële kant ervan. “Het groen zoals het er nu ligt, en wat er vele jaren over doet om zo te worden, krijg je niet in zeven jaar terug. Dus we zijn terughoudend als het gaat om rigoureuze kaalslag. En hoe gaat de gemeente de financiën dragen? Zoals de gemeente dat nu begroot heeft kan gewoon niet. Wij vragen ons af of je dat moet willen.”

Het Burgercollectief Almere-Floriade komt met alternatieve voorstellen. “Wij denken dat het groen bespaard kan worden en de financiële risico’s fors gereduceerd kunnen worden. Ofwel via ontwikkeling samen met WitchWorld op het kasteelterrein, of door het terrein organisch te ontwikkelen, in kleine stappen. Dit laatste voorkomt een tweede ‘kasteelscenario’, waarbij een kaalgeslagen gebied vele jaren braak ligt. Voor wat de financiële risico’s betreft sluit het door ons uitgerekende scenario aan bij Hans van Driems analyse. Namelijk dat er circa 30 miljoen euro verlies dreigt.”

Artikel geplaatst op: 16 december 2015 - 08:30

Gerelateerd

Delen