WeChat verovert zakelijke wereld

Noem eens een zakelijke app met meer dan 400 miljoen actieve gebruikers per maand? WhatsApp, zegt u? Nee, fout. WhatsApp heeft iets meer (500 miljoen) gebruikers, maar is niet echt zakelijk. Nee, we hebben het over WeChat. Binnenkort kan geen bedrijf meer om deze app heen.


Nog een verrassing: deze snel groeiende app is niet ontwikkeld in de fameuze Silicon Valley, maar in China. Daar bestaat het onder de naam Weixin. Maar WeChat wordt nu ook in Amerika en Europa gelanceerd. Fasten your seatbelts! Halverwege dit jaar gebruikten al 100 miljoen niet-Chinezen deze opvallende app.


Wat doet WeChat precies?


Met WeChat kun je, net als WhatsApp, gratis berichten uitwisselen. Maar dat is slechts een simpel onderdeel van deze app, want net zo makkelijk zou je het een Facebook-platform kunnen noemen. En de Chinezen kunnen er ook gratis mee telefoneren. Wat WeChat pas écht bijzonder maakt is de mogelijkheid om met het geïntegreerde betaalsysteem WeChat Payments kaartjes voor de bioscoop te kopen, een taxi te bestellen, een winkelaankoop te doen of zelfs een vliegtuigticket te boeken. Moederbedrijf Tencent werkt samen met tal van bepalende winkelketens en grote merken die via de app aanbiedingen doen of de gebruiker met gps leiden naar de plek waar de aanbieding kan worden verkregen.
Met de app kan je niet alleen betalen, maar ook sparen. En dat is een geniale vondst, want met een rentevoet die 2,5% hoger ligt dan bij de Chinese banken, zien deze laatsten hun marktaandeel fors afnemen. Bedrijven gebruiken WeChat door offline de verkoop te stimuleren. Populair zijn de kortingsbonnen of spaaracties.


Overheid


De Chinese overheid ziet tandenknarsend toe hoe WeChat oprukt. De censuur heeft nog geen vat op dit product en ook aanbieders van telecomdiensten zullen moord en brand schreeuwen wanneer WeChat zal worden beperkt in haar mogelijkheden. Het is ook maar de vraag of de burgers dit zullen pikken. In drie jaar tijd is WeChat een verlengstuk van hun leven geworden. Met expansie naar Europa en Amerika is de verwachting dat WeChat alleen maar groter gaat groeien. Ook in Nederland zal WeChat naar verwachting flink groeien. De app is al te downloaden voor alle platforms via www.wechat.com

Artikel geplaatst op: 29 oktober 2015 - 13:58

Gerelateerd

Delen